Проект закону про пенсійну реформу розглядатиметься, тільки-но він буде готовий. На цьому під час учорашнього брифінгу наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. За його словами, нині до цього документа внесено близько 1 100 поправок. Учора на прохання керівника парламенту профільний комітет мав передати всі напрацювання до головного юридичного управління. Тож якщо на 16.00 четверга все буде готово, почнеться розгляд цього документа.

Водночас В. Литвин звернув увагу на те, що він запропонував кожного ранку ставити на голосування питання про продовження роботи до завершення розгляду всіх законопроектів. Таким чином, сесію можна буде закрити в п’ятницю і наступного тижня працювати в комітетах та фракціях. «Якщо ні, то — ні, — наголосив він. — Тоді, очевидно, постане питання про продовження роботи в пленарному режимі». На думку В. Литвина, це стимулюватиме депутатів до позаурочної роботи.

Можливість розгляду проекту пенсійної реформи за скороченою процедурою глава парламенту категорично відхилив. «Будемо працювати стільки, скільки потрібно. Я тут не бачу жодних проблем. Якщо потрібно прийняти відповідальне рішення, треба його відповідально розглядати», — сказав він.

Також В. Литвин прокоментував положення законопроекту, яке стосується так званих vіp-пенсій. «Я стою на тому, що Верховна Рада повинна проголосувати цю позицію у тому варіанті, який запропонував Кабмін», — наголосив він. Мова йде про те, щоб обмежити розмір максимальних пенсій 10 мінімальними зарплатами. При цьому він розкритикував заяви деяких урядовців про те, що це положення начебто неконституційне. «Виникає логічне запитання до розробників законопроекту, — сказав Голова Верховної Ради. — Якщо ви вже тоді знали, що ця норма суперечить конституційним приписам, чому ж ви її вносили?» Робилося це з політичних міркувань, розуміючи, що незабаром будуть вибори, припустив В. Литвин. Як альтернативу він запропонував варіант, у якому максимальний розмір пенсії залишається на рівні 10 мінімальних зарплат, а все решта — обкладається стовідсотковим податком.