Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відвідав із робочим візитом Республіку Польща. Разом із главою польського парламенту він взяв участь у дебатах «Двадцять років незалежності України очима політиків», а також відвідав ХХ Фестиваль української культури у м. Кошалін.

Під час зустрічі з Маршалком Сейму Республіки Польща Гжегожем Схетиною (на знімку ліворуч) пролунали запевнення, що Польща «завжди буде послом України у ЄС і другом, який підтримуватиме Україну на її шляху до європейської спільноти». В. Литвин привітав Маршалка Сейму з початком головування Польщі у Євросоюзі та висловив впевненість, що це принесе позитивний результат і для ЄС, і для Польщі, і для України, оскільки саме у цей період «ми сподіваємося підписати угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі, а також запровадити безвізовий режим між Україною і країнами ЄС». Пан Г. Схетина повідомив, що у другому півріччі нинішнього року буде проведено другий саміт «Східного партнерства», і назвав цей захід одним з ключових моментів головування Польщі в ЄС. За його словами, присутність України на цьому саміті буде дуже важливою. У відповідь В. Литвин зазначив, що в Україні розглядають «Східне партнерство» як «додану вартість» у відносинах між Україною та ЄС, і запропонував провести у рамках саміту зустріч голів парламентів країн—членів ПА «ЄВРОНЕСТ». 
Під час дебатів «Двадцять років незалежності України очима політиків» за участю голів парламентів України та Польщі, які відбулися у місті Кошалін у рамках заходів з нагоди ХХ Фестивалю української культури у Республіці Польща, В. Литвин висловив думку, що соціальне, ментальне, культурне різноманіття України, розвиток демократичних інститутів є підґрунтям для її успішного розвитку. 
Під час прес-конференції Володимир Литвин заявив: подальше поглиблення співпраці між Польщею і Україною дозволить реалізувати наш історичний потенціал як в інтересах наших народів, так і в інтересах усієї Європи. Він висловив переконання в тому, що особливо активну роль у цьому мають відігравати парламенти. «Я вважаю, що парламенти мають визначати те, що повинні практично реалізовувати уряди»,— сказав В. Литвин.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо трагічних сторінок історії двох держав, глава українського парламенту заявив: «Я прихильник того, щоб не згадувати трагічні сторінки історії, але пам’ятати їх завжди». На його думку, «згадки провокують політичні баталії, а нам треба відповідально діяти». За словами В. Литвина, українські та польські науковці спільно працюють над вивченням історії та проводять історичні дослідження.
Щодо політичного діалогу, В. Литвин зазначив, що за час, котрий минув з моменту підписання Президентами Польщі та України Спільної заяви «До порозуміння і єднання» у 1997 році, пройдено «непростий шлях до примирення та єднання». Своєю чергою, Маршалок Сейму Республіки Польща Г. Схетина заявив, що «ми маємо спільні погляди на це питання».
  • ФАКТ

Операція «Вісла» була проведена урядом Польської Народної Республіки у 1947 році і полягала у примусовій депортації українців з Лемківщини, Осяння, Підляшшя і Холмщини на західні і північно-західні території Польщі. Всього було переселено близько 150 тисяч українців. 3 серпня 1990 року Сенат Республіки Польща прийняв ухвалу про засудження акції «Вісла», визнавши її злочинною проти українського народу. 

У рамках візиту відбулася зустріч Голови Верховної Ради України з керівниками Західно-Поморського воєводства та м. Кошалін. В. Литвин також поспілкувався з представниками української громади і вручив їм Почесні грамоти та подарунки від Верховної Ради України. Голова Верховної Ради України та Маршалок Сейму Республіки Польща взяли участь у церемонії офіційного відкриття гала-концерту.
Під час заходів у рамках ХХ Фестивалю української культури в місті Кошалін Голова Верховної Ради поклав квіти до Хреста та Пам’ятного каменя жертвам операції «Вісла». Цей знак було встановлено 2 вересня 2007 року у Кошаліні на 60-ті роковини акції біля храму Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви у Польщі.
За повідомленням прес-служби Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.