Наша держава вже вчетверте приймає сесію Генеральної асамблеї Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС). Представники парламентів 12 країн, які входять до ПАЧЕС, обговорюють екологічні проблеми — законодавче забезпечення переходу до так званої зеленої економіки, співпрацю у галузі екології, дбайливе ставлення до навколишнього середовища, роль парламентів у забезпеченні законодавчої підтримки науково-технічного прогресу, дотримання санітарних стандартів ВООЗ у країнах-членах чорноморського регіону.

 

Відкрив пленарне засідання Асамблеї Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, котрий нині головує у ПАЧЕС (виступ публікується). Голова Верховної Ради також зачитав привітання від Президента України та закликав під час дискусії приділити увагу проблемам закриття ЧАЕС, ядерної і техногенної безпеки в Чорноморському регіоні.

Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Петрос Ефтіміу, вітаючи учасників Асамблеї, запевнив, що ПА ОБСЄ сприятиме впровадженню «зеленої економіки» в країнах Чорноморського регіону.

Під час загальної дискусії представники парламентів, що входять до ПАЧЕС, поділилися законодавчим досвідом у сфері охорони навколишнього природного середовища. Зокрема, керівник албанської делегації Едмонд Спахо висловив думку, що для сталого розвитку суспільства треба виробити баланс між економічним розвитком та захистом довкілля, розробити довготривалі екологічні стратегії. Глава вірменської парламентської делегації Гагік Мінасян зауважив, що екологічні проблеми у Вірменії з розвитком ринкової економіки також виходять на передній план — зростає необхідність серйозного аналізу та обліку екологічної шкоди підприємств, впровадження новітніх електронних технологій у природоохоронній сфері.

Представник болгарської парламентської делегації Дімітар Атанасов розповів, що в секторі відновлювальних джерел енергії в Болгарії спостерігається стабільний розвиток.

Під час роботи Асамблеї відбулися вибори віце-президентів ПАЧЕС та керівництва Міжнародного секретаріату ПАЧЕС, затверджено звіт організації за минуле півріччя. Сьогодні, 2 липня, під час роботи Голова Верховної Ради Володимир Литвин передасть повноваження президента Асамблеї голові парламенту Республіки Албанія Жозефіні Топаллі.