З 1 липня закрито консульський відділ Генерального консульства Чеської Республіки в Донецьку. Це була єдина на південному сході установа, яка видавала короткострокові шенгенські візи та довгострокові візи до Чехії. Тепер мешканцям п’яти областей та туристичним фірмам доведеться оформляти документи у Києві.
«До такого технічного кроку МЗС ЧР вдалося через тривалу бездіяльність української сторони у питанні адміністративного забезпечення діяльності підрозділу, — йдеться у повідомленні на офіційному сайті консульства. — На сьогодні зазначені заходи мають технічний характер і будуть скасовані, як тільки українська сторона уможливить нормальне здійснення процедури оформлення віз в усіх консульських установах ЧР в Україні».
Підстав для дипломатичного демаршу кілька. По-перше, за даними чеської сторони, Міністерство закордонних справ України досі не дало згоди на приїзд нового Генерального Консула до Донецька. Відповідне клопотання чеське МЗС подало ще 23 лютого. Попередній Генеральний Консул Антонін Мургаш відбув на батьківщину у травні у зв’язку із завершенням повноважень. По-друге, без новопризначеного генконсула чеська сторона не може призначити ще одного консульського дипломата. По-третє, інший консульський працівник із 7 червня чекає на оформлення нового ідентифікаційного посвідчення для перебування та роботи в Україні.
За повідомленням Міністерства закордонних справ Чеської республіки, на українські ідентифікаційні посвідчення чи реєстрацію для перебування в Україні чекають упродовж кількох тижнів і навіть місяців загалом 11 працівників трьох представницьких установ — у Києві, Львові та Донецьку. Із них семеро — це працівники, які безпосередньо займаються розглядом заяв на візи.