Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Петросом Ефтіміу (на знімку). Учасники зустрічі обговорили питання, пов’язані з необхідністю посилення ролі й місця парламентів країн Європи та європейських інституцій, зокрема Організації з питань безпеки та співробітництва у Європі, в розвитку демократії, прогресу та безпеки у світі.
Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна готова до виконання завдань, пов’язаних із майбутнім її головуванням в ОБСЄ у 2013 році, особливо з урахуванням рекомендацій саміту в Астані щодо подальшого зміцнення діалогу з питань енергетичної безпеки, вироблення узгоджених принципів міжнародного співробітництва у цій сфері, покращення механізму спільного реагування на новітні виклики і загрози сучасного світу, протидії негативним наслідкам світової фінансово-економічної кризи.
П. Ефтіміу висловив упевненість у тому, що головування України в ОБСЄ «буде одним із знаків лідерства». «Я бачу, як Україна працює, як вона просувається вперед і готується до міцного лідерства», — зауважив він та пообіцяв підтримку Україні з боку Парламентської асамблеї ОБСЄ.
Голова Верховної Ради України наголосив, що для України на нинішньому відповідальному етапі свого розвитку вкрай важливим є збереження та розвинення демократичних завоювань, набутих країною за останні роки, і водночас проведення ефективних економічних перетворень. «За таких обставин має зростати роль парламентів та міжпарламентських об’єднань, особливо в частині розвитку демократії, — зауважив В. Литвин. — Парламент має концентрувати, акумулювати всі настрої людей, матеріалізувати їх у відповідні рішення та підштовхувати уряд у їх виконанні». Головне при цьому, зазначив він, не стільки напрацювання нових рішень, скільки забезпечення імплементації тих, що вже прийняті.
П. Ефтіміу наголосив на необхідності поліпшувати і розвивати демократію, яка, за його словами, не буває ідеальною. «Законодавці мають допомагати владі виконувати свої рішення, і ця процедура не має кінця, — зазначив він. — Головне при цьому дотримуватись верховенства права, чіткого розподілу між гілками влади і збалансовано жити». 
Говорячи про те, що ОБСЄ уособлює у собі всі ті напрями, механізми та інституції, які можуть забезпечити передбачуваність і стабільність у Європейському регіоні, В. Литвин підкреслив, що «демократія — це дуже важка робота». «Найтяжче підтримувати діалог, уміти слухати і чути, особливо в екстремальних ситуаціях, коли виникає спокуса прийняти єдине вірне рішення, — сказав він. — А це прямий шлях до авторитаризму». При цьому керівник парламенту зауважив, що такий діалог в Україні відбувається, що дозволяє зберігати стабільність та прогнозованість у країні. В цій площині велика відповідальність, за його словами, лежить на парламенті.
Прес-секретар Голови Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.