Україна високо цінує діяльність Європейського суду з прав людини і усвідомлює унікальність його ролі як механізму контролю за виконанням державами своїх зобов’язань згідно з Європейською конвенцією з прав людини. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин учора під час зустрічі з головою Європейського суду з прав людини Жаном-Полем Костою (на знімку).

 

В. Литвин підкреслив, що «вітає позицію голови Європейського суду з приводу підвищення значення і ролі національних парламентів у гарантуванні дотримання прав людини відповідно до міжнародних правозахисних стандартів». Водночас зауважив: роль Верховної Ради у питанні захисту прав людини як у законодавчому, так і в практичному аспектах нині має бути підвищена.

Голова Верховної Ради наголосив, що в Україні є усвідомлення того, що «без глибоких внутрішніх реформ, спрямованих на посилення національних засобів захисту прав людини, передусім удосконалення судової системи, ми не зможемо зменшити потік заяв до Європейського суду з прав людини». «Ми налаштовані на те, аби створювати менше проблем для Європейського суду», — сказав керівник українського парламенту.

У свою чергу, пан Ж.-П. Коста наголосив, що надає великого значення своєму візиту до України, яка більше 40 років тому приєдналася до Європейської конвенції, та зазначив, що «за останні 14 років Україна істотно покращила свої показники у забезпеченні прав людини, хоча лишилося ще багато зробити». Він заявив про готовність Європейського суду з прав людини надати Україні юридичну і технічну допомогу у виконані вимог щодо дотримання прав людини. «Я розумію, що є фінансові та інші проблеми, і тому непросто ухвалювати нові закони у цьому напрямку, але наш Суд і Рада Європи не вимагають неможливого», — зауважив пан Ж.-П. Коста.

В. Литвин зазначив, що в Україні «домінує розуміння необхідності ефективного застосування та дотримання на національному рівні Європейської Конвенції з прав людини». При цьому він вкотре наголосив на тому, що питання прав людини сьогодні не може бути проблемою лише однієї країни, оскільки це питання загальноєвропейського, загальносвітового виміру.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.