Учора відбулася перша в історії українсько-албанських взаємин зустріч керівників парламентів двох країн — Голови Верховної Ради Володимира Литвина та Голови Національних Зборів Жозефіни Топаллі (на знімку).

Учасники зустрічі обговорили актуальні питання покращення взаємодії між законодавчими органами та посилення економічної складової взаємин. Зокрема, Голова Верховної Ради висловив зацікавлення у налагодженні системних відносин між Україною та Албанією. Важливим елементом активізації співпраці стануть, за його словами, візити на рівні голів парламентів.

В. Литвин висловив переконання у необхідності активізації взаємин між комітетами Верховної Ради та Національних Зборів і створенні парламентських груп дружби. Керівник українського парламенту зазначив, що Албанія є важливим партнером для України, взаємини з якою мають величезний потенціал у економічній, гуманітарній та політичній сферах. Він подякував за рішення уряду цієї країни щодо лібералізації візового режиму для наших громадян, що «значно сприятиме розвитку ділового та культурного співробітництва між нашими народами».

В. Литвин підкреслив, що зовнішньополітична стратегія України спрямована на досягнення максимально високих результатів в економічній сфері, що є важливим чинником у співпраці з Албанією. На його переконання, укладення Договору про дружбу і співробітництво, який готується до підписання, стане важливим підґрунтям для подальшого розвитку широкого спектра українсько-албанських відносин.

Голова Верховної Ради висловився за створення Комісії з питань економічного співробітництва, яку б очолили представники урядів обох країн, зазначивши, що такі міждержавні структури доводять свою економічну ефективність. При цьому він додав, що необхідно розбудовувати системну роботу по лінії урядів, парламентів та регіонів. «Украй важливо розкрити і гуманітарний потенціал, а також потенціал, який існує у сфері науки та освіти», — сказав В. Литвин.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.