Ця жахлива історія трапилася кілька місяців тому в Тернополі. Батьки маленької дівчинки напилися і влаштували між собою бійку. На місце події одразу виїхали правоохоронці. Там вони побачили жахливу картину. В квартирі все було розкидано, давно немитий посуд уперемішку з битим валявся на підлозі, всюди був безлад. Однак найбільше схвилювала міліціонерів інша картина: на обдертому ліжку лежала малолітня дитина й корчилася від болю. Вартові порядку викликали медиків. Діагноз лікарі встановили невтішний — перелом ноги.

Згодом працівники міліції з’ясували всі обставини, за яких дівчинка отримала травму. Нетверезий батько за непослух сильно штовхнув її. Коли ж школярка спробувала підвестися, тиран щосили наступив їй на ногу, а потім силоміць заштовхав у кут. Усе це відбувалося на очах у п’яної матері, котра мовчки спостерігала за знущаннями чоловіка над власним дитям.

Із цієї гіркої історії і почалася наша розмова з керівником, досвідченим фахівцем кримінальної міліції у справах дітей МВС України Григорієм Якименком на тему виховання майбутнього покоління й загалом про те, що роблять нині правоохоронці для ефективного захисту прав дітей.

— Григорію Олександровичу, сумна історія в одній із тернопільських родин це, радше, нещасливий випадок чи подібні факти все ж мають місце в нашому суспільстві?

— Такі факти, на жаль, не поодинокі. Судіть самі — лише торік працівники кримінальної міліції у справах дітей МВС України виявили 5934 неблагополучні родини, в яких батьки не лише самоусунулися від виховання власних чад, а й дозволяють собі стосовно них насильство. Нині в проблемних сім’ях проживає 11 089 дітей. Однак для того, щоб картина була повною, наведу й іншу статистику. Минулого року працівники кримінальної міліції у справах дітей МВС України винесли понад 3724 офіційні попередження щодо неприпустимості вчинення насильства у родинах. А 373 неблагополучні сім’ї отримали навіть захисні приписи після того, як офіційно й неодноразово попереджалися працівниками кримінальної міліції та представниками соціальних служб у справах дітей стосовно неприпустимості знущання над дітьми. Правоохоронці склали й 3735 адміністративних протоколів за вчинення батьками насильства над малечею.

— Чимало дорослих, справді, ведуть антиморальний спосіб життя. Але ж, як відомо, ця проблема є не менш гострою і в підлітковому середовищі — сьогодні немало молодих людей уживають наркотики.

— Проблема з попередження наркоманії серед дітей є надзвичайно гострою. Нині зусиль самої міліції, щоб вирішити її, уже недостатньо — до розв’язання проблеми повинні долучитися всі, кому не байдуже наше майбутнє. У МВС систематично здійснюються оперативно-профілактичні заходи, спрямовані на виявлення, запобігання і припинення наркозлочинів серед дітей. Наші працівники лише торік здійснили 26779 перевірок навчальних закладів, у яких було виявлено понад 329 правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних речовин. Ми також направили 668 тривожних повідомлень до органів освіти для вжиття відповідних заходів.

— Наскільки гостра  проблема злочинності серед дітей?

— Упродовж минулого року правоохоронці зафіксували певне зростання злочинів, що були скоєні неповнолітніми або ж за їх участі. Ці цифри такі: в 2009 році діти зважилися на 15 445 злочинів, а вже  2010-го їх було скоєно 17 342. Як відомо, в результаті прийняття Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального Кодексу України щодо посилення відповідальності за викрадення чужого майна» сума збитків для порушення кримінальної справи зменшилася майже в 10 разів. Це й спричинило зростання злочинності загальнокримінальної спрямованості серед дітей. А в структурі підліткової злочинності переважають крадіжки.

— Чи можна вважати нинішнє законодавство щодо захисту прав дітей досконалим?

— Принаймні нині багато робиться для того, щоб воно було саме таким. Ось, приміром, на виконання Факультативного протоколу до Конвенції ООН про права дитини ми ініціювали зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за використання малолітньої дитини в жебракуванні (ст. 150-1 КК України). МВС супроводжувало прийнятий Верховною Радою Закон України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей». Цей законодавчий акт визначає роботу державних установ, громадських і благодійних організацій, що опікуються соціальним захистом населення і безпритульними дітьми, зокрема. Все робитимемо, щоби протидіяти розповсюдженню дитячої порнографії. Як відомо, в дію введено ч. 4 ст. 301 Кримінального кодексу України, що передбачає жорстку кримінальну відповідальність за скоєння подібних злочинів. Нагадаю, згідно із санкцією цієї статті зловмисники можуть отримати до 10 років позбавлення волі.