Під час свого квітневого візиту на Луганщину міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко на вертольоті пролетів над територією області й «побачив навіч, як копанки спотворили землю». Такий висновок високого державного чиновника дає право припускати, що уряд не на жарт стривожений ситуацією, що склалася навколо нелегального видобутку палива, і має намір навести тут лад. Принаймні на нараді з керівниками підприємств вугільної промисловості області Юрій Бойко пообіцяв, що проти копанок, які «варварськи знищують землю», буде вжито найсуворіших заходів. Якщо точніше, то заходи будуть ухвалювати стосовно осіб, які займаються цим нелегальним вугільним бізнесом.

 

Що ж стосується дій безпосередньо галузевого відомства, то міністр обіцяє створити робочу групу для розробки закону, який регулюватиме діяльність малих шахт. До цієї роботи залучаються і фахівці міністерств та контролюючих органів, і представники малих шахт, що добре знаються на проблемі. Планується «впродовж трьох місяців відпрацювати законодавчу базу й забезпечити функціонування, прискорене одержання дозволів для роботи малих шахт». Водночас міністр підкреслив, що потрібно розрізняти копанки, які «працюють варварськими методами, і малі приватні шахти, що працюють цивілізовано з дотриманням норм безпеки».

Хоч би як луганські шахтарі були проти приватизації вугільних підприємств, однак цих процесів уже не уникнути. Міністерство енергетики та вугільної промисловості підготувало два законопроекти, які регламентуватимуть приватизацію й роздержавлення підприємств вуглепрому.

За словами першого заступника міністра Ігоря Поповича, приватизація визнана стратегічним для подальшого розвитку галузі напрямом. Відомо, що більшість вугледобувних підприємств де-факто є банкрутами, враховуючи кредиторську заборгованість, яка в кілька разів вища за дебіторську. Крім того, майно більшості підприємств перебуває в заставах, і чинне законодавство не має можливості забезпечити процеси, пов’язані із приватизацією. Це спонукало міністерство до розробки нових проектів законодавчих актів, які вже перебувають на обговоренні. Проекти законів «Про розвиток та особливості роздержавлення вугледобувних підприємств» і «Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності» передбачають збереження держпідтримки строком до п’яти років, надання можливості списання частини податків на додану вартість, мінімізацію вартості об’єктів приватизації без урахування вартості промислових запасів корисних копалин, забезпечення обов’язкових гарантій для працівників підприємств, що дасть змогу зберегти й примножити соціальний пакет, тощо. Паралельно з цим міністерство розробляє програму розвитку вугільної промисловості до 2015 року. Відведено в ній місце й Луганщині.

Згідно з найближчою перспективою, у вугільну галузь області в 2011 році планується залучити 1,7 млрд. гривень інвестиційних ресурсів. Зокрема, за фінансовим лізингом очікується отримати 340 млн. гривень, у рамках державно-приватного партнерства — 450 млн., кредити «Вугілля України» — 487 млн. гривень. Передбачається також, що ще 212 млн. гривень на реалізацію проекту щодо шахти імені Мель-никова (ДП «Лиси-

чанськвугілля») виділить Китайська Народна Республіка. За інформацією Ігоря Поповича, торік вугільна галузь області отримала майже 809 млн. гривень інвестиційних ресурсів. 

На багатьох підприємствах вкладені кошти дали позитивні результати. Зокрема, за рахунок кредитних засобів було введено в дію вісім нових лав і загальний обсяг видобутку стосовно них становив 700 тис. тонн. За лізинговими програмами до діючих зараховано дві лави — на шахті «Комсомольська» (ДП «Антрацит») і на шахті «Горська» (ДП «Первомайськвугілля»). До речі, три успішно працюючі об’єднання — ДП «Ровенькиантрацит», ДП «Свердловантрацит» і ДП «Антрацит» — видобувають в області майже 80 відсотків вугілля. На жаль, на інших підприємствах кошти з інвестпроектів освоюються невчасно, лави вводять із запізненням, до того ж на деяких із них середньодобове навантаження набагато менше заявленого. Держпідприємства зазнають мільйонних збитків...

Голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк виступає за прискорення приватизаційних процесів у вугільній галузі. Він уважає, що «в ринкових умовах ніяке комунальне, ніяке державне підприємство вижити й конкурувати не може». Кажучи про кошти, що їх виділяє держава на підтримку шахт, Володимир Пристюк зазначив, що ці кошти можна було б спрямувати на розв’язання інших важливих державних завдань. За підсумками 2010 року збитки вугільних підприємств Луганщини перевищили 1,4 млрд. гривень. Водночас протягом року шахти отримали з державного бюджету понад 2 млрд. гривень. Із них 1,7 млрд. — держпідтримка на часткове покриття витрат за собівартістю продукції. Керівник області вважає, що ситуація зі збитками державних шахт не зміниться й цього року, і запропонував міністру Юрію Бойку «разом ухвалювати рішення, щоб швидше вводити питання інвестицій, питання приватизації, питання приватної власності».

Луганська область.