Одному із найпотужніших в Україні будівельних підприємств — ВАТ «Домобудівник» цього року виповнилося 50 років. Від початку свого створення комбінат побудував житла площею 2,1 мільйона квадратних метрів. У його багатоповерхівках проживають понад 200 тисяч людей! Тобто це фактично дві третини мешканців обласного центру.

 

Рідкісний талант управлінця

Стабільна робота трудового колективу, успішне протистояння кризовим явищам значною мірою залежать від енергії, дій, стратегії керівника. І «Домобудівнику» у цьому по-справжньому пощастило. Його генеральний директор Анатолій Роговий володіє дуже рідкісним талантом управлінця: він генерує ідеї, безкомпромісно відстоює болючі проблеми будівельників у владних кабінетах Чернігова, Києва.

Його стиль — діловитість, демократичність, налаштованість на перемогу. Саме завдяки цьому у важкі роки кризи в будівельній сфері, краху багатьох будівельних структур, трестів ВАТ «Домобудівник» не тільки зберіг власні потужності, трудовий колектив, а й нині є серйозним «законодавцем» будівельної моди. Заслуженого будівельника України, члена-кореспондента Академії будівництва України Анатолія Рогового як професіонала високого рівня не випадково занесено до книги «Видатні інженери України», а очолюваний ним колектив увічнений у «Золотій книзі української еліти». ВАТ «Домобудівник» за вагомий внесок у розвиток будівництва та архітектури України нагороджено Дипломом «Лідер будівництва та архітектури України».

А почався життєвий шлях кавалера ордена «За заслуги ІІІ ступеня» 19 вересня 1947 року в древньому Любечі. Його батько, Микола Федорович, працював у будівельній сфері, багато років очолював Любецький міжколгоспбуд. Тож юний випускник без жодних батьківських настанов вирішив обрати фах будівельника. Мама, Любов Павлівна, відвезла сина до Гомельського будівельного технікуму. Любецький абітурієнт успішно склав вступні екзамени до навчального закладу.

— Після його закінчення відбув армію, — розповідає Анатолій Миколайович. — А потім влаштувався у Чернігівський домобудівний комбінат. Щоправда, бетоняром. Бо вакансій майстрів тоді не було. Добре пам’ятаю, як зводили п’ятиповерхівку на Рокосовського. Це був мій перший будинок.

Хоча спочатку молодому спеціалісту ніби й не поталанило. Адже він не ПТУ закінчив, а технікум. Однак насправді піврічний стаж бетоняра став доброю школою розуміння проблем знизу, з первинної ланки трудового колективу.

З 1970 року Анатолій Миколайович — майстер, виконроб, інженер, заступник начальника цеху, начальник цеху виробництва домобудівного комбінату, директор заводу великопанельного будівництва в Чернігові. Без відриву від виробництва завершив навчання в Київському інженерно-будівельному інституті. У 1980-х шість років очолював профспілку «Чернігівпромбуду». У той непростий період демократизації профспілковий лідер докладав неабияких зусиль у відстоюванні інтересів трудового колективу, поліпшенні умов праці, побуту будівельників. Через те його подальша кар’єра як керівника склалася не так від волі вищого начальства, як завдяки довірі рядових трудівників.

А. Рогового у 1988 році обирають начальником домобудівного комбінату, а в 1994-му — головою правління відкритого акціонерного товариства «Домобудівник». У 1999 році збори акціонерів ВАТ «Домобудівник» знову одноголосно обрали його керівником однієї з найпотужніших будівельних організацій Чернігівщини.

Складні поверхи комбінату

Нелегко працювалося будівельній галузі під час галопуючої інфляції. У 1995—1996 роках було найважче.

— В Україні на початку 90-х років діяло 84 домобудівні комбінати, — зазначає Анатолій Миколайович. — Із них нині повноцінно працює лише чотири. Хоч як важко було, ми не розпродали виробничі цехи, не здали в металобрухт обладнання. У тих умовах ми зуміли вчасно переорієнтуватися на нові вимоги, пройшли перевірку на конкурентоспроможність.

За останні 15 років ВАТ «Домобудівник» під керівництвом А. Рогового вклав значні інвестиції у виробничі потужності. Уведено в дію арматурний цех, бетонозмішувальний вузол, новітню лінію вентиляції блоків.

У липні 2006-го в цеху великопанельного домобудування №2 впроваджено прогресивну, високопродуктивну та енергозберігаючу лінію «Тенсиланд» із виробництва пустотних плит перекриття шириною 1,2 метра, довжиною до 9 метрів. Вона не має аналогів в Україні. Особливістю цієї новітньої технології є те, що цю продукцію можна ділити на плити різного розміру за бажанням замовника. Пустотілі плити дешевші за звичайні, оскільки містять у п’ять разів менше металу.

Нині триває заміна технологічного обладнання бетонозмішувального вузла №2 та його автоматизація і комп’ютеризація. Проектується власна котельня для зменшення енерговитрат. Виконується проект з освоєння нової технології фірми «Бестер» з випуску тротуарної плитки та об’ємних блоків для житлового будівництва.

Загалом за історію свого існування підприємство провело три реконструкції і довело потужність із 35 тисяч до 120 тисяч метрів квадратних житла на рік та випуск збірного залізобетону до 110 тисяч метрів кубічних на рік. Нині потужності з випуску збірного залізобетону — до 200 тисяч метрів кубічних та введення житла — до 300 тисяч метрів квадратних на рік.

Сьогодні комбінат будує багатоповерхівки серії ЧН-94, а також цегляні помешкання за індивідуальними проектами. ВАТ «Домобудівник» також освоїв і виконує будівництво споруд соціально-побутового призначення, тобто школи, дитсадки та інші споруди.

Комбінат перший в Україні повністю перейшов на будівництво 9-поверхових будинків із поліпшеним плануванням квартир АПВС ЧН-94, що значно підвищило містобудівні якості забудови, дало змогу повніше врахувати демографічні потреби забудови.

Анатолій Миколайович — активний прихильник впровадження й інших сучасних новацій у виробництво.

— Тепер ми започаткували експериментальне спорудження 16-поверхового житлового будинку за новою для України системою «Аркос», — каже керівник «Домобудівника». — Цей інноваційний проект базується на закритому циклі виробництва. Для його реалізації комбінат добився отримання державної ліцензії на виконання спеціальних робіт у проектуванні та будівництві. У цей процес, за такої умови, можуть лише частково втручатися дозвільні та погоджувальні організації, а решту наше підприємство здійснює самостійно. Адже маємо власний сучасний завод залізобетонних конструкцій, на якому успішно впроваджуються новітні індустріальні технології. Продуктивність праці за нової технології підвищиться майже на третину.

ВАТ «Домобудівник» вдалося зайняти свою нішу в будівництві житла й поза межами Чернігівського регіону.

І дешевше, і комфортніше!

— Тут кілька важливих складових, — ділиться досвідом А. Роговий. — По-перше, ми робимо житло дешевшим. Квадратний метр у наших новобудовах коштує від 3800 до 4500 гривень. Це не тому, що інші будівельники диктують вищі ціни, а ми, чернігівці, демпінгуємо, і тому через це прориваємося в столицю, Київську та Сумську області. ВАТ «Домобудівник» справді робить житло на 10—15 відсотків дешевшим за рахунок того, що кожен будівельний об’єкт на 80 відсотків забезпечуємо панелями, конструкціями, матеріалами власного виробництва. У цеху №1 виготовляємо внутрішні стіни, плити перекриттів, блоки для фундаментів, у цеху №2 — зовнішні стінові панелі, сходові клітки, збірні елементи шахт ліфта. Маємо і цех деревообробки, який видає «на-гора» вікна, двері, плінтуси. Навіть тротуарну плитку, вітрини з металопластика виробляємо. Забезпечуємо себе бетонними сумішами та будівельними розчинами. А закупляємо лише сантехніку, деякі речовини тощо. Якби все це купляли в інших виробників, то, звісно, у кінцевому підсумку вартість зданого будинку істотно зросла б. По-друге, технологія ВАТ «Домобудівник» орієнтована на випуск виробів із високим ступенем заводської готовності.

Ще недавно у великопанельному будівництві було декілька проблем: протікання води на стиках, промерзання стін, оздоблення фасадів. Ми, знову-таки одні з перших в Україні, перейшли на застосування утеплювача із гнучкими зв’язками арматурного каркаса, оксипласту замість розчину на стиках. Акрилові фарби, які використовуємо під час фарбування фасадів, і довговічні, і мають понад 100 відтінків. Усе це разом сприяє популярності житлових будинків, які зводимо. Вони теплі, зовнішньо красиві.

Сьогодні в Анатолія Миколайовича, як і у попередні дні та роки, ні хвилини спочинку. Адже ВАТ «Домобудівник» будує і здає в експлуатацію 10 багатоповерхівок. У старовинному Седневі підприємство реалізує обласний проект — зведення вишуканої новобудови — навчально-виховного комплексу. У цьому справжньому палаці розмістяться школа, дитсадок, актовий зал, спортзал, їдальня, майстерні тощо.

Поліпшаться незабаром умови праці та відпочинку і для працівників ВАТ «Домобудівник». Уже облаштовується новітній адмінкорпус із спортзалом, тренувальними майданчиками, кімнатами для занять тенісом. Через рік підприємство матиме свій басейн.

Зі своєю командою А. Роговий також піклується про реалізацію багатьох меценатських проектів. У рідному Любечі виконано опоряджувальні роботи біля входу в Антонієві печери. «Домобудівник» фінансував виготовлення пам’ятника любецьким князям, бере активну участь у реставрації кам’яниці Полуботка, відновленні приміщення для історичного музею-заповідника.

Причетний комбінат і до побудови, реставрації церков у Чернігові, Любечі, благоустрою паркової зони Седнева, спорудження для цього селища нового пам’ятника Т. Шевченку.

Непосидючий Анатолій Миколайович планує зробити ще більше. У його амбітних планах розбудова великого мікрорайону Масани в обласному центрі, зведення сучасних багатоповерхівок у Придеснянському регіоні, Києві.

До речі, шляхом батька пішов і син Юрій. Він очолює компанію, яка забезпечує новобудови якісними вікнами.

Сподіваємося, будівнича династія Рогових додасть Чернігівщині ще сотні комфортабельних будинків, лікарень, шкіл, які тішитимуть око й будуть зручні для проживання, праці, навчання.

Фото автора.

Новий офіс будівельної компанії.

Генеральний директор ВАТ «Домобудівник» Анатолій Роговий.