2 липня — День працівника Державної податкової служби України 
Прийняття нових законів, що особливо зачіпають життя й діяльність більшості громадян, — хворобливий процес. Ще хворобливіший процес — набрання такими нормативними актами чинності. Історичний досвід свідчить, що вдосконалення законодавчої бази в різних державах на різних етапах їхнього економічного розвитку мало часом непередбачені й навіть фатальні наслідки. 2010 року прийнято Податковий кодекс України. Оскільки документ об’ємний, цілком виправдано й надходження величезної кількості запитань про те, як осягнути в найкоротший термін нові правила гри.
Із досьє «Голосу України»
Народився 2 травня 1960 року в селі Красне Коропського району Чернігівської області. У 1984-му закінчив Київський автомобільно-дорожній інститут. У 2009-му — Тернопільський національний економічний університет за фахом «Державна служба». Отримав кваліфікацію магістра державної служби. З 1986-го по 1998 рік проходив службу в органах внутрішніх справ. В органах податкової служби працює з 1998 року. З 1998-го по 2009 рік — служба на керівних посадах у податковій міліції.
Із січня 2009-го — заступник голови ГНА в АР Крим. В 2010 році призначений головою податкової адміністрації в АРК. Має звання генерал-майор податкової міліції.
Орієнтир на добровільну сплату податків
З дати введення Податкового кодексу України минуло більш як п’ять місяців. Хоча третій розділ кодексу про порядок оподатковування і сплату податку на прибуток набув чинності лише з 
1 квітня. Цього року Державна податкова адміністрація Криму як і раніше орієнтує платників податків на добровільну сплату податків, і більшість із них уже повною мірою декларують податкові зобов’язання. За підсумками 1 кварталу, з урахуванням того, що пожвавлюється економічна ситуація й наші кримські підприємства адаптувалися до нових економічних умов, вони задекларували зростання валових доходів на 130 відсотків. А темп зростання нарахувань податку на прибуток, що підлягає перерахуванню ними в бюджет, зріс більш як удвічі.
Хоча прогнозованого скорочення кількості суб’єктів господарювання у зв’язку із прийняттям Податкового кодексу не сталося. Порівняно з минулим роком кількість суб’єктів господарювання — фізичних осіб у Криму збільшилася на 2 тисячі людей. Відповідно до пункту 17 підрозділу 4 Перехідних положень ПКУ пільгу отримали чотири кримські підприємства, серед яких три виробляють електро-
енергію з відновлюваних джерел енергії та одне — підприємство-суднобудівник. Ці підприємства звільнено на 10 років від сплати податку на прибуток. За оперативними прогнозами, що випливають із раніше наданої кримськими підприємствами податкової звітності, близько 
3 тисяч із них у період до 1 січня 2016 року зможуть скористатися пільгою — нульовою ставкою оподаткування з податку на прибуток. Ці підприємства відповідають критеріям малого і середнього бізнесу, встановленим у статті 154.6 ПК України.
Змінився й підхід до добору платників податків для проведення документальних перевірок. Податковим кодексом визначено ступені ризику, в разі віднесення до яких платник податків підлягає документальній перевірці. Раніше ці критерії визначалися тільки внутрішніми нормативними документами ДПАУ. Тепер у Криму згідно зі статтею 77 ПКУ періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків — підприємств, банків, небанківських фінансових установ — визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, яка підрозділяється на високу, середню й незначну. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються у план-графік не частіше одного разу на три календарні роки, середнім — не частіше одного разу на два календарні роки, високим — не частіше одного разу на календарний рік.
Комп’ютерна програма в автоматичному режимі визначає ризикових платників податків і дає можливість акцентувати податкову увагу саме на тих із них, котрі мають найбільші ризики несплати податків у бюджет. Використання такої системи мінімізує втручання в легальний бізнес й унеможливлює людський чинник.
За п’ять місяців поточного року податківці Криму провели 151 планову документальну перевірку підприємств, що менше, ніж за аналогічний період минулого року майже вдвічі. Загальна сума донарахувань становить 63 млн. гривень. Водночас сума донарахувань на одну перевірку зросла більш як на 30 відсотків і становить 80 тис. гривень.
Аналогічна тенденція простежується під час перевірок банків і небанківських фінансових установ. Проведено 29 перевірок, що менше торішнього показника майже на 30 відсотків.
Загалом з початку 2011 року податківці Криму охопили документальними перевірками фінансово-господарчої діяльності близько 2 відсотків від загальної кількості зареєстрованих у податкових органах юридичних осіб.
ЦИФРИ
За січень—травень 2011-го Державною податковою адміністрацією в АР Крим зібрано у Зведений бюджет 2 млрд. 351 млн. гривень. Це на 581 млн. гривень, або на 33 відсотки, більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У Державний бюджет України надійшло 
1 млрд. 008 млн. гривень. Додатково зібрано 371 млн. гривень, темп зростання до відповідного періоду 2010 року становить 158 відсотків. У місцеві бюджети міст і районів Автономії зібрано 1 млрд. 343 млн. гривень, що на 210 млн. гривень, або на 19 відсотків, перевищує показник минулого року.
Кількість платників через Інтернет збільшується
Із березня платники податків отримали можливість звернутися за відшкодуванням ПДВ в автоматичному режимі. Автоматичне відшкодування сум ПДВ, заявлених суб’єктами господарювання до повернення на їхні розрахункові рахунки, визначено Податковим кодексом України і здійснюється після перевірки даних суб’єктів на відповідність критеріям, визначеним ПКУ.
За підсумками обробки поданих за квітень декларацій чотири кримські підприємства отримали право на відшкодування ПДВ в автоматичному режимі. Зокрема, ці суб’єкти господарювання оформили офіційно понад 20 найманих робітників і виплачують їм заробітну плату, що перевищує в 2,5 разу мінімальну зарплату, встановлену законодавством. У червні вони отримали на розрахункові рахунки ПДВ у сумі 31,5 млн. гривень, або більше половини загальної суми (54,7 млн. гривень), яка була задекларована до відшкодування на рахунки.
Загалом за чотири місяці нинішнього року платникам податків, після перевірки їхніх декларацій стосовно ПДВ, перераховано на розрахункові рахунки кошти в сумі 49,3 млн. гривень.
Також кодексом надано можливість подачі звітності в електронному вигляді. До того ж суб’єкти господарювання автономії, що належать до великих і середніх, обов’язково звітують по електронній пошті. Слід зауважити, що кількість платників, які віддають перевагу здачі звітності через Інтернет, збільшується. На сьогодні це близько 80 відсотків від загальної кількості платників ПДВ. Такий спосіб подачі дає змогу значно заощаджувати час, матеріальні ресурси за рахунок скорочення паперового документообігу, практично унеможливлює контакт із податковою інспекцією.  
Протягом тривалого періоду не втрачає актуальності проблема невиплати заробітної плати. Відповідно до ПКУ розширено права податкової служби з контролю над оформленням роботодавцями найманих робітників. Це питання обов’язково вноситься до переліку питань, що їх перевіряють податківці. З початку року податківці автономії переконали роботодавців легально оформити понад 4,9 тисячі найманих робітників. Загальна сума офіційно отриманого ними доходу становить близько 7,5 млн. гривень. Місцеві бюджети поповнилися на 0,8 млн. гривень податку на доходи фізичних осіб.
Податковим кодексом також передбачено скорочення кількості місцевих податків із 14 до 5. Це сприяло зменшенню видатків на адміністрування економічно невигідних платежів і надає право місцевим громадам самостійно ухвалювати рішення щодо введення місцевих податків і зборів.
Цей збір — реальний ресурс для наповнення місцевих бюджетів. Рішення про введення туристичного збору прийнято в 113 населених пунктах кримського півострова, до того ж більшість місцевих органів влади встановили ставку збору в розмірі 1 відсоток від вартості тимчасового проживання. Державною податковою адміністрацією Криму розроблена «Дорожня карта» — методичні рекомендації зі стягнення туристичного збору з відпочивальників у Криму.
На півострові склалися ділові й конструктивні стосунки податкової адміністрації з Верховною Радою Автономної республіки Крим та її Головою Володимиром Константиновим, Радою міністрів Криму та її главою Василем Джарти, органами місцевого самоврядування. Це дає можливість податковій адміністрації Криму здійснювати заходи із пошуку резервів і наповнення бюджетів усіх рівнів.
Нині податківці Криму здійснюють активну роботу із роз’яснення норм Податкового кодексу. Для платників податків проводять «круглі столи», зустрічі та семінари. Оперативно консультують у будь-якій зручній для платників формі: усній, письмовій або через Інтернет. Податкова адміністрація Криму ввела в практику проведення інтернет- і відеоконференцій для платників податків. На інтернет-порталах провідних економічних видань України керівники податкової служби автономії проводять відеосемінари з актуальних питань податкового законодавства.
Податковий кодекс України створив цивілізовані умови для ведення бізнесу в державі, а отже, і для наповнення державної скарбниці. Після перших точкових поправок до нього у Верховній Раді розглядають два законопроекти, які можуть змінити його досить істотно. Ці документи мають усі шанси незабаром стати законами. Зміни спрямовано на вдосконалення адміністрування податків і усунення невідповідності між тими нормами, з яких були розбіжності.
Факт
З 1 січня по 30 червня нинішнього року діяв мораторій на проведення перевірок у суб’єктів господарювання — фізичних осіб. Суб’єкти господарювання отримали можливість адаптуватися до норм кодексу. Крім цього, під час проведення фактичних перевірок дотримання розрахунків через касові апарати за наявні кошти штраф за перше порушення становить 1 гривню, за друге — 100 відсотків суми порушення, за третє — п’ятикратний розмір суми порушення.
Владимир ОХРІМЕНКО, голова Державної податкової адміністрації в Автономній Республіці Крим.
Фото автора.