У «Голосі України» 17 червня ц. р. надруковано статтю Івана Ілляша «З поклоном до чиновника...».

Згодом на офіційному веб-сайті Міністерства освіти і науки, молоді та спорту з’явилася відповідь. Публікуємо її зі скороченнями та коментарем редакції.
«У газеті Верховної Ради «Голос України» № 109 від 17.06.11 було опубліковано звернення учителів Ясенівської гімназії № 2 Луганської області до Прем’єр-міністра України, в якому викладено пропозиції до реформування системи середньої освіти.
З метою донесення до читачів газети «Голос України» позиції міністерства публікуємо відповідь вчителям закладу.
Щодо підручників
Відповідно до законів України, Постанови Кабінету Міністрів від 27 серпня 2010 р. № 781 розроблено Положення про Всеукраїнський конкурс рукописів підручників для учнів 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів, яке затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 01.11.2010 № 1042; внесено зміни до персонального складу Науково-методичних комісій Науково-методичної ради з питань освіти.
Щодо повторної атестації учнів
Оцінювання навчальних досягнень учнів здійснюється відповідно до критеріїв оцінювання у системі загальної середньої освіти. Основними видами оцінювання є поточне та підсумкове (тематичне, семестрове, річне та державна підсумкова атестація). Коригуванню може підлягати тільки семестрова оцінка.
Оскарження процедури проведення та об’єктивності оцінювання результатів атестації, що проводилася у письмовій формі, можуть подаватися до районної (міської) апеляційної комісії не пізніше трьох робочих днів після оголошення результатів.
Щодо підвищення кваліфікації
Пунктом 1.7 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10. 2010 № 930, зазначено, що підвищення кваліфікації педагогічних працівників здійснюється на засадах вільного вибору форм навчання, програм і навчальних закладів, тобто залишилася незмінною норма Типового положення, що втратило чинність.
Щодо посади слюсаря
Наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 № 1205 «Про затвердження Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів» передбачені посади електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування, машиніста (кочегара) котельні, опалювача, робітника з комплексного обслуговування й ремонту будівель (або слюсаря-сантехніка, столяра та інші). У школах, що мають санітарно-очисні споруди, робітник з комплексного обслуговування й ремонту будівель вводиться з розрахунку одна штатна одиниця в зміну.
Щодо 20-відсоткової надбавки
Постановою Кабінету Міністрів від 23 березня 2011 р. № 373 передбачено з 01 вересня 2011 р. установити надбавку в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І—ІІ рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування. Надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.
Щодо профілактичних медичних оглядів
За інформацією Міністерства охорони здоров’я пунктом 7 наказу МОЗ від 23.07.2002 № 280 медичні огляди працівники ЗНЗ повинні проходити 1 раз на рік.
Як визначено пунктом 2 «Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 23.05.2001 року № 559, витрати закладів та установ охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я.
Міністерством проводиться робота з удосконалення нормативно-правової бази загальної середньої освіти. Пропозиції, висловлені педагогами Ясенівської гімназії №2, по можливості, будуть враховані під час розроблення відповідних нормативних документів, що сприятимуть розвитку системи освіти».
ВІД ВЕДУЧОГО
Чи не вперше за часів Дмитра Табачника МОНМС оперативно відреагувало на публікацію «Голосу України». Та краще б не поспішало. Краще б детально вивчило пропозиції луганських педагогів, дало вичерпні відповіді по суті, а не переповідало норми законів, постанов та положень.
Ясенівські педагоги пропонували, зокрема, «скасувати інститут безплатних підручників, а вивільнені кошти спрямувати на придбання меблів та ремонт закладів». Крім того, автори листа до редакції порушили питання про альтернативний друк шкільної літератури, скаржилися на невчасне забезпечення нею ЗОШ тощо.
Про це у відповіді МОНМС жодного слова. Як і про автономізацію школи, повернення права директору призначати і звільняти заступників та інших працівників.
Проігнорували чиновники від освіти і болючу проблему оплати медпрацівниками послуг лікарів під час медоглядів. Чи повинен хтось персонально відповідати за те, що педагоги, працівники бюджетної сфери, платять за медогляди, про що повідомляють луганчани і не тільки?
Словом не обмовилися автори формальної відповіді про доцільність навчання вчителів на курсах підвищення кваліфікації з усіх предметів, які викладають. Зате докладно розповіли про повторну атестацію учнів, про що в статті «З поклоном до чиновника...» взагалі не йшлося.
То яка користь від такої відписки, панове чиновники? Кому, крім міністерства, вона потрібна? І кому має завдячувати «Голос України» за ноу-хау МОНМС, що веде діалог з газетою на веб-сайті, до якого мають доступ тільки користувачі Інтернету?