Сьогодні по всій країні відчиняться двері приймальних комісій
Після торішнього ажіотажу, коли абітурієнти брали приймальні комісії штурмом, днювали й ночували в корпусах і мало не билися в чергах, у Міносвіти постаралися зробити все можливе, щоб такого не повторилося. Полегшити життя вступникам там вирішили, продовживши вступну кампанію на два тижні, а ще придумали спосіб, як, не висуваючи носа із квартири, подати документи до бажаного вузу. Щоправда, експерти старання чиновників піддають сумнівам, а абітурієнтів попереджають: за своє місце під сонцем доведеться поборотися.
За сертифікатами зовнішнього незалежного оцінювання цього року вступатимуть більш як 200 тисяч абітурієнтів. Шляхом нескладних математичних підрахунків таку цифру особисто вивів профільний міністр Дмитро Табачник.
Здавалося б, можна розслабитися і не панікувати. Але на популярні спеціальності конкуренції не уникнути. Крім того, є також випускники минулих років, яких нові правила вступу до вишів звільнили від ЗНО, давши добро на складання вступних іспитів.
Тому експерти радять не покладатися на випадок й ретельно стежити за своїм просуванням у рейтингу. Запам’ятовувати сусідів за списком і у разі чого звертатися до громадських організацій — порада номер один. А от іти в суди, на чому багато хто наполягав торік, нині, кажуть, марно. Деякі процеси з минулої кампанії тривають і донині.
«Як показує практика, виграють уважні. Торік наші спостерігачі саме за допомогою таких абітурієнтів виявили в списках липових олімпіадників, які не були переможцями конкурсів національного або міжнародного рівнів. Ми боїмося, що такі факти невідповідності будуть дуже розповсюджені й цього року, бо в рейтингах вузів виводитиметься лише сумарний бал усіх іспитів», — наголосила на прес-конференції в четвер глава правління громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.
У самому міністерстві запевнять, що докладають усіх зусиль, щоб вступна кампанія пройшла гладесенько-рівнесенько. З метою «моніторингу й оперативного реагування на порушення вступної кампанії» там навіть створили штаб, куди, крім співробітників відомства, увійшли й представники громадських організацій. З 1 липня в оперштабі МОНМС запрацюють телефони, за якими усі бажаючі зможуть одержати консультацію або повідомити про виниклі проблеми. Вступникам у вищі навчальні заклади варто телефонувати за номером (044) 486-78-48, у професійно-технічні навчальні заклади — (044) 279-16-56.
Однак не всі ноу-хау від МОНМС сприймаються експертами на ура. Чи не найбільше дорікань викликає система електронного вступу. За словами керівника проекту «Правова допомога забезпечення рівного доступу осіб до якісної вищої освіти в Україні» Інни Совсун, система не була належним чином протестована й випробувана. Крім того, юридичний статус електронної заяви дотепер не визначено.
«Якщо ви хочете мати гарантію, що ваші документи будуть правильно проведені через приймальну комісію, подавайте їх особисто», — порадила експерт.
Календар абітурієнта
1 липня розпочинається прийом документів у вузах;
17 липня закінчиться прийом документів в абітурієнтів, які братимуть участь у творчих конкурсах;
22 липня закінчиться прийом документів у тих, хто складатиме вступні іспити;
10—31 липня пройдуть творчі конкурси й вступні іспити для тих, хто закінчив школу в 2007 році та раніше;
31 липня закінчиться прийом документів у приймальних комісіях вузів;
1 серпня з’являться списки рекомендованих до зарахування у вузи;
6, 8 серпня — друга й третя хвиля формування списків рекомендованих до зарахування на бюджет;
до 10 серпня приймальні комісії зарахують тих, хто вступив на бюджет, до 25 серпня — на контракт.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.