Президент Віктор Янукович вважає, що концепцію діяльності Міністерства культури варто переглянути. Про це він заявив учора під час засідання Громадської гуманітарної ради. «Міністерство культури треба звільнити від виконання невластивих йому завдань і зробити серйозну ревізію видатків з бюджету, призначених на культуру», — наголосив глава держави.

Віктор Янукович звернув увагу на важливість підтримки сільських закладів культури. «Безумовно, ми не можемо кинути напризволяще сільські клуби, бібліотеки. Там, де ще є молодь, де живуть люди — все це повинно працювати», — підкреслив він. За словами керманича країни, сьогодні у нас діє 16 тисяч клубів і майже 15 тисяч сільських бібліотек. «Можна сказати так: вони ледве дихають, а в деяких випадках закриті, «заколочені», як під час війни. Тому нам не треба розтягувати на роки це питання, його треба вирішувати негайно», — сказав він.

Глава держави доручив «зробити ревізію» і з’ясувати, скільки таких закладів занепадає. «Ми знайдемо можливість їх відремонтувати і запустити, щоб вони діяли», — запевнив він.

Президент звернув увагу і на стан закладів культури в містах, насамперед музеїв, бібліотек, будинків культури. «Прийшов час на все це подивитися уважно, разом із місцевою владою», — зауважив очільник. Він додав, що до співпраці у сфері культури треба залучати бізнес, який, на його думку, сьогодні «до цього готовий». «Соціальна відповідальність, яку несе український бізнес, розповсюджується і на цю сферу», — зауважив Президент.

Цифри

За роки незалежності звання народних артистів отримали понад 600 осіб, заслужених — понад 1,7 тисячі, заслужених діячів мистецтв — понад тисячу, заслужених працівників культури — понад 2,7 тисячі осіб. Загалом кількість нагороджених почесними званнями у сфері культури за 20 років становить понад 6,2 тисячі осіб. За радянських часів ця цифра була у 5—7 разів меншою.

Водночас, на думку глави держави, принцип присвоєння почесних звань митцям та працівникам культури доцільно переглянути. «Стара практика, коли звання визначали рівень досягнень, себе пережила», — сказав він.

«Я хотів би, щоб ми з вами свідомо підійшли також до цього питання, — наголосив Президент, звертаючись до членів Гуманітарної ради. — Тому що в нас не буде простих артистів скоро — всі будуть народними чи заслуженими». Натомість він висловив переконання, що «народ і без підказок з боку держави знає, чиї пісні співають і чиї книжки читають — хто справді народний, а хто лише на папері».

Загалом, реалізація культурної політики демократичного зразка в Україні потребує низки реформ, наголосив Віктор Янукович. За його словами, зміни слід спрямувати на вдосконалення системи державного управління для запровадження такої моделі урядування гуманітарною сферою, яка дозволяла б підтримувати ініціативи громадян. На думку глави держави, це допоможе інтенсивніше залучати громадян до суспільного життя».

Тож Президент висловився за необхідність створення робочої групи, до складу якої ввійшли б члени Гуманітарної ради, які разом зі членами НАНУ попрацювали б  над остаточною редакцією Концепції гуманітарної політики. Їхні напрацювання мають бути готовими вже до того часу, як парламент розглядатиме проект Держбюджету-2012.

На знімку: художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Богдан Ступка, Президент України Віктор Янукович.

За інформацією прес-служби Президента.

Фото  прес-служби Президента України.