Учора Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк зустрівся з учасниками програми стажування «Помічник голови комітету парламенту». «Справді, стажування дає позитивні результати, бо із 1011 випускників третина працюють у Верховній Раді. Ви здобуваєте освіту професійного діяча на ниві законотворення, адже від однієї коми чи крапки в законопроекті багато що залежить», — сказав він. Далі А. Мартинюк зазначив, що напевно в кожному парламенті є лобісти тих чи інших структур, проте такого лобізму, як в Україні не знає жодна держава світу. І партійність, за його словами, тут не відіграє жодної ролі, бо законопроекти, які стосуються преференцій для того чи іншого бізнесу, майже завжди здобувають необхідну кількість голосів.

Крім того, А. Мартинюк зауважив, що в разі збереження нинішніх підходів через 5—10 років Україна може стати єдиною країною в світі із суцільною вищою освітою. «Це нібито непогано, але у цьому році випускників середніх навчальних закладів набагато менше, ніж місць на перший курс 900 вузів країни. Тобто кожен бажаючий може стати студентом. Це наче добре, але є проблеми із працевлаштуванням на роботу, бо люди у віці також не хочуть іти на пенсію, хоча продовжують працювати вони не від доброго життя, а через те, що рівень пенсій не дає змоги себе забезпечити», — підкреслив він. Оцінюючи роботу парламенту, Перший заступник Голови Верховної Ради зауважив, що Україна, серед інших країн світу, певно, має найбільшу кількість законів.

А. Мартинюк вважає, що 15—20 відсотків законопроектів мають вносити народні депутати, а решту — виконавча влада. «Звичайно, цю проблему треба врегулювати, але лобізм не дає цього зробити, — наголосив він і додав: для того, щоб не було на одну й ту само тему десятків законів, треба кодифікувати законодавство. «Ми про це думаємо і хочемо зробити, але політична ситуація не завжди дозволяє. Ми більше займаємося політикою, інколи політиканством, а менше безпосередньо законотворчістю», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради.
Парламентарій також сказав, що нині в країні є певна політична стабільність, тож уперше за роки незалежності парламент так тісно співпрацює із Президентом та урядом. Відтак він висловив переконання, що сьогодні вкрай необхідно провести реформи, хоч вони надзвичайно болючі, переважною більшістю населення не сприймаються, бо, на жаль, керівництво держави, зокрема й парламент, не зуміли переконати громадян, що діють на благо народу, а не в інтересах тієї чи іншої групи.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.