За підсумками січня—травня поточного року індекс споживчих цін в області становив 105,8% (по Україні — 105,5%). Проте найбільший приріст за останні декілька років був зафіксований у травні — 101,3 % (по Україні — 100,8%).
Це сталося переважно за рахунок підвищення цін на транспортні послуги (на 13,9%), харчові продукти (на 1,2%) та послуги охорони здоров’я (на 1,5%). Цифри були озвучені на нараді з питань цінової ситуації та виконання проекту «Купуй Кіровоградське», яка проходила під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Віктора Серпокрилова за участю представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівників торговельних мереж.
Про результати перевірок кіровоградських підприємств доповів начальник Державної інспекції з контролю за цінами в області Ігор Фурманов. Він зазначив, що упродовж цього року фахівці інспекції провели 72 перевірки суб’єктів господарювання, у 39 випадках виявлено порушення порядку формування та застосування цін на продовольчі товари. Найбільше таких порушень під час реалізації варених ковбас, соняшникової олії, макаронних виробів, борошна та яловичини. Щодо динаміки цінових коливань, то за січень—травень найбільше подорожчали крупи, макаронні вироби, борошно і цукор.
На нараді також було проаналізовано стан виконання проекту «Купуй Кіровоградське». Відзначено, що акція знайшла підтримку, однак є питання. Зокрема, в одних торговельних точках ціни не відповідають умовам акції (перевищують максимальну торговельну надбавку — 8%), в інших — убогий асортимент місцевих товарів через відсутність співпраці між виробниками і підприємствами торгівлі.