Продовольча інфляція уповільниться внаслідок гальмування світових цін на нафту на високому рівні у червні, нових правил адміністрування ПДВ для зернотрейдерів, розширення пропозиції овочів та фруктів, слабкого попиту на м’ясо тощо. Подорожчання природного газу для населення ще більше притисне споживчий попит. «Непроди» і послуги збережуть тенденцію до подорожчання головно через присутність на ринку дорогого імпорту та через особливості оподаткування доходів малого та середнього бізнесу. Енергоносії, а з ними і житлово-комунальні послуги, продемонструють незначне подорожчання. Отже, індекс зростання споживчих цін майже відповідатиме червневому, а в річному обчисленні перевищить 10 відсотків.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Заробітні плати зростатимуть з липня, але подорожчання енергоносіїв унеможливлює покращення купівельної спроможності домогосподарств і зростання споживчого попиту. Його підтримають сезонні чинники і витрати відпускного періоду, і цього виявиться досить для утримання відносної цінової стабільності. Слід пам’ятати, що уповільнення інфляції до 0,8 відсотка у травні статистично було багаторічним сезонним максимумом. І що, попри закуплений у першому кварталі газ за відносно помірними цінами, на вартість продовольства і далі справлятимуть помітний тиск ціни на нафтопродукти.

Бензин середня вартість літра А-95 стабілізується на рівні червня, літр А-72 — подорожчає на 15—20 копійок, дизпалива — на 20—25 ( тут і надалі мова про середні ціни).

Попри обіцянки, уряд не збільшив виробництво нафтопродуктів на власних НПЗ, про що свідчать цілком виразні ознаки дефіциту бензину А-72 у червні і присутність на ринку значних обсягів імпортованого бензину. Кількатижневе падіння світових цін на нафту і нафтопродукти у червні — це платформа для зниження цін на ринку і можливих спекуляцій з боку трейдерів.

Борошноподорожчання кілограма борошна вищого сорту на 3—5 гривень, першого сорту — на 1—2 гривні.

Зниження цін унеможливлять висока собівартість зерна (на 28—30 відсотків вище, ніж торік) і послуг переробників та монопольних об’єднань. Ефект від низки адміністративних та регуляторних обмежень при експорті і торгівлі на внутрішньому ринку нівелюватимуть наслідки від високих світових цін на зерно, що врівноважить динаміку роздрібної торгівлі.

ХлІбвартість соціальних сортів хліба зросте на 1—2 гривні, буханця вищого сорту — на 2—3 гривні.

Ціни на хліб та хлібобулочні вироби, як на мене, подорожчають унаслідок зростання собівартості його виробництва, тарифів на електроенергію і витрат на заробітні плати, попри серйозні умови до зниження цін на зерно.

Цукорподорожчання кілограма піску — до 12 гривень.

Сезон консервації розпочне диктувати ціни за наявного профіциту цукру.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Попри обіцянки столичної влади щодо мережі соціальних магазинів, які б торгували за цінами виробників, поки що відкрито лише дві-три такі торговельні точки. За деякими спостереженнями, ціни на продукти першої необхідності тут навіть перевищують ціни супермаркетів. А подібний соціальний магазин, відкритий нещодавно в Тернополі, пропонує покупцям, крім іншого, і алкогольні вироби. Очевидно, представники бізнесу вбачать у відкритті соціальних магазинів, а з липня — і мережі гуртових ринків, можливість забронювати місце на ринку, а влада надає таку можливість лояльним до себе. І те, й інше не зупиняє бізнес нарощувати прибутки за рахунок підняття цін.

ОВОЧІ, фрукти подешевшання на 5—10 відсотків.

Сприятливі погодні умови для дозрівання овочів та фруктів забезпечать пропозицію, яка істотно перекриватиме попит, що позитивно позначиться на ціноутворенні. Вітчизняна продукція активніше витіснятиме імпорт овочів та фруктів.

Молоко, молокопродуктиподешевшання на 3—5 відсотків.

Результат зумовить збільшення сировини для переробки, низькі закупівельні ціни на молоко і присутність на ринку значної частки імпортованої продукції.

М’ЯСО подешевшання кілограма свинини — на 3—5 гривень, курятини — на 3—5 гривень, ціна яловичини стабілізується на рівні червня.

Ціни на м’ясо зростатимуть на умовах дрібного приватника і знижуватимуться — на умовах великотоварного виробника. Але всі зважатимуть на подорожчання транспортних і адміністративних послуг. Уповільнення споживчого попиту на м’ясо у літні місяці не задосить для знижувального цінового тренду.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Споживчі очікування, на мій погляд, мало чим відрізняються від першого кварталу, але негативне сприйняття високих споживчих цін породжує не агресивність, а цілковиту апатію громадян. Це зрозуміло на тлі посилення податкового та адміністративного тиску, суперечливого початку пенсійної реформи, нерівномірного розподілу доходів і матеріальних благ, невизначеності перспектив економічного розвитку в Україні та за її межами.

Алкогольподорожчання коньячних виробів — на 10 відсотків, горілчаних — на 5 відсотків, виноградного вина — на 13—15.

Горілка загалом продовжить компенсувати витрати від запровадження акцизів на спирт, а вартість виноградних вин зростатиме внаслідок зниження виробництва більш як на третину проти минулого року. Зближення цін на імпортне і вітчизняне вино стало вже помітно неозброєним оком. Торік середня вартість закупівлі винограду для переробки зросла більш як на 20 відсотків. Але влітку більше п’ють пиво, якого вистачить не лише для внутрішнього споживання, а й на експорт.

ЛІки подорожчання на 3—4 відсотки.

Висока вартість медичного обслуговування генерує зростання цін в аптечних мережах і навпаки.

КомунальнІ послуги зростання житлово-комунальних тарифів на 8—10 відсотків.

Зростання тарифів на газ для населення заплановане на липень, це частина шокової терапії, про яку сказано вже у червні.

ТранспортнІ послуги подорожчання на 5—10 відсотків.

Подорожчання нафти і нафтопродуктів відбиватиметься на вартості послуг комунального пасажирського та авіатранспорту, а електроенергії — на приміському залізничному транспорті.

Туризм, вІдпочинок подорожчання на 10—12 відсотків.

Найбільш відчутно подорожчають курортні послуги на чорноморському узбережжі, де доведеться платити не лише за шезлонги і парасольки, а й за доступ до моря. За деякими даними, територія платних послуг у зоні відпочинку на кримському узбережжі вже сягнула за 80 відсотків. Украй низька купівельна спроможність українців і цього року спонукатиме їх відмовлятися від витратного відпочинку на користь дачного. Тим часом відпочинок у Середземномор’ї потішить низькими цінами через падіння попиту на туристичні послуги.

ОфІцІйний курс 7,97 гривні за долар США.

Я виходжу з того, що уряд не досягне порозуміння з МВФ щодо виділення чергового траншу кредиту stand by до осені, а Нацбанк вимушений буде вже з липня проводити жорстку монетарну політику для запобігання девальвації гривні і збереження цінової стабільності.