У Причорноморській економічній зоні найдешевші яйця, молоко та сир

За даними Міністерства економічного розвитку та торгівлі АРК, стабільні ціни на півострові зафіксовані на 11 із 19 найменувань продуктів харчування (три сорти хліба, борошно пшеничне вищого ґатунку, вермішель, крупу гречану, крупу манну, птицю, цукор, сметану, сало). Зниження середніх рівнів роздрібних цін зареєстровано на сім продуктів харчування, в тому числі: на рис на 1,5%, або на 13 коп. (з 8,95 грн./кг до 8,82 грн./кг), ковбасу варену 1-го сорту на 0,6%, або на 17 коп. (з 28,51 грн./ кг до 28,34 грн./кг), яйця курячі на 1,0%, або на 5 коп. (з 5,25 грн./дес. до 5,25 грн./дес.), олію рафіновану на 0,2%, або на 3 коп. (з 13,72 грн./л до 13,69 грн./л), молоко на 0,6%, або на 4 коп. (з 6,49 грн./л до 6,45 грн./л), масло вершкове на 0,7%, або на 39 коп. (з 53,46 грн./кг до 53,07 грн./кг) і яловичину на 0,3%, або на 39 коп. (з 39,45 грн./кг до 39,33 грн./кг). За словами начальника управління споживчого ринку і цінової політики міністерства економічного розвитку та торгівлі АРК Світлани Немирович, в автономії ціни на яйця дешевші на 27,7% порівняно з іншими регіонами Причорноморської економічної зони. У Криму також відзначається зниження цін на молоко — на 2,9%, вершкове масло — на 4%, твердий сир і сир — на 2,4%.
Водночас, за даними Головного управління статистики в Автономній Республіці Крим, зареєстровано зростання цін у виробників на борошно пшеничне вищого ґатунку (1,8%), рис (14,7%), вермішель (7,4%), свинину (1,5%). Найбільше збільшення цін на овочі в Феодосії, Сімферополі та Ялті, на фрукти — в Ялті, на птицю — Ялті та Феодосії.
Незначно збільшився середній рівень роздрібних цін на свинину, реалізовану на продовольчих ринках (2,7%).
Основними причинами зростання роздрібних цін на продукти харчування є: по-перше, сезонне подорожчання окремих груп товарів (фрукти, овочі, картопля, цукор), які займають значну питому вагу у загальних споживчих витратах населення (близько 20%); по-друге, зростання оптово-відпускних цін у товаровиробників; по-третє, зниження товарних запасів сільгосппродукції (відсутність великих овочесховищ, аномальні погодні умови); по-четверте, відсутність виробництва в Криму цукру, олії, крупи гречаної. 
Георгій ВЕРВЕС.
Крим.
По продукти на «Шувар»
За якими цінами купувати овочі та фрукти, львів’яни вибирають самі. Якщо є вільний час, жителі міста їдуть запасатися продуктами харчування на найбільший в Західній Україні ринок «Шувар» у Сихівський район Львова. Це величезне торгівельне містечко на кількох гектарах землі. Абрикоси на ринок привозять з Криму, цибулю з Херсонщини, помідори із Закарпаття, капусту з Тернопільщини. І все за цінами виробника, на 20—25 дешевше, ніж на інших львівських ринках. Помідори на «Шуварі» можна купити по 10 гривень за кілограм, молоду цибулю — 6—8 грн., капусту — 4 грн., огірки — 8 грн, кабачки — 3 грн., картоплю — 8—10 грн. Львів’яни, як правило, «Шувар» відвідують в суботу та в неділю і запасаються овочами та фруктами на цілий тиждень.
Богдан КУШНІР.
Львів.
Подешевшало сало
Найпомітніша подія на ринках Івано-Франківська — подешевшало сало. Кілограм можна купити навіть за 5 гривень, а найдорожче — за 15. Ціни на м’ясо застигли на місці: свинина — від 28 (грудинка) до 40 гривень (окорок) за кг, яловичина — від 25 до 48. Зате кілограм птиці подорожчав на гривню — до 19,5.
Молочні продукти перебувають у фазі сезонних знижок. Якщо за півторалітрову пляшку молока перед Великоднем правили 12 грн., то тепер — 8. Сметана та сир і собі скинули по кілька гривень. Півлітра сметани можна купити за 8—10, а ще недавно — за 12—15 гривень. Кілограм сиру впав у ціні до 15—16 (з 20—24 гривень). Яйця на Прикарпатті відносно дешеві — від 38 до 50 копійок за штуку. Стабільними залишаються ціни на борошно, вермішель, рис. На гречку теж, але на високій позначці — 18,50—20 гривень.
Овочі дешевшають, але поволі. Молоду картоплю вже можна знайти за 8 гривень за кілограм.
Молода продукція все ж поступово витісняє стару. Капусту можна купити від 2,5 до 3,5 гривні, буряк — від 6. Трохи дивно себе поводить морква — уже довгий час ціни на неї не рухаються: молода — по 8, стара — по 10 гривень. Ціни на помідори, огірки спочатку йшли на одному рівні, а тепер розбіглися. Огірки коштують від 2,5 до 4,5, а помідори — 10—14 гривень.
Фрукти (вишні, черешні) на базарі є, але дорогі: 
13—15 гривень за кг. З’явилися чорниці, малина, смородина. Місяць літа минає, а черешні — по 15 гривень, полуниця — по 17. А що того кілограма на сім’ю? Хіба що попробувати.
Дарина НАЗАРЧУК.
Івано-Франківськ.
Кишені порожні, прилавки повні
На ринках з’явилися чорниці. І хоча пропозиція дуже широка, ціни тримаються. 200-грамова склянка вітамінних ягід коштує чотири гривні. За кілограм вишень просять 10, а відбірних черешень — 20 гривень. Полуниці вже відійшли, а в сезон за кілограм просили 15 гривень. Тобто на ягідному ринку порівняно з попереднім роком змін майже не сталося. Так само, як і на молочному. За кілограм сиру просять 15, сметани 28—30, молока — 5 гривень. Традиційно з настанням літа дорожчає м’ясо: кілограм свинячої шинки коштує 45, телячої — 55 гривень. Ще в квітні їх можна було купити відсотків на десять дешевше. Сало теж подорожчало: за кілограм продукту вищої якості просять 30 гривень, середнього ґатунку — 20—25, а те, що можна використовувати лише на шкварки, 12—15 гривень.
А ось овочі подешевшали. Кілограм помідорів і молодої картоплі продавці пропонують по 8 гривень, цьогорічного столового буряка — по 7, зеленої цибулі — по 15, огірків відкритого ґрунту — по 6 гривень за кілограм.
Середина літа — час заготівель на зиму. Тож ціна цукру підвищилася до десяти гривень за кілограм. Зростання у порівнянні з квітнем на 0,5 гривні. Вже другий місяць стабільна ціна на яйця фабричні — 4—5 гривень за десяток, борошно пшеничне вищого ґатунку — 4,5—5 гривень за кілограм.
Микола ЯКИМЕНКО.
Волинська область.