Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» (щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО).

Законопроектом пропонується внести зміни до чинного закону, якими буде запроваджено процедуру відстеження у відкритій системі обігу продукції, що містить ГМО або отримана з їх використанням. Відстеження має здійснюватись шляхом декларування такої продукції суб’єктами господарювання, які вперше вводять її в обіг.
Окрім того, проектом передбачається, що уряд визначатиме наукову установу, уповноважену виконувати функції науково-методологічного центру з питань випробувань (НМЦПВ) ГМО. Окремо встановлюються повноваження центру.
Народні депутати зазначили, що, крім створення колекції та бази даних ГМО, НМЦПВ здійснюватиме науково-методологічну координацію діяльності випробувальних лабораторій із визначення вмісту ГМО у продукції, створення яких розпочато у 2010 році за рішенням уряду (розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.2010 р № 279-р).
На засіданні комітету підкреслювалось: законопроект відповідає вимогам Регламенту Європейського Парламенту «Про можливості контролю та етикетування генетично модифікованих харчових продуктів та кормів», яким запроваджується механізм відстеження продукції, що містить ГМО або отримана з їхнім використанням.
Вл. інф.