Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк відвідав із робочою поїздкою Волинську область.

У рамках програми перебування в області Перший заступник Голови Верховної Ради України взяв участь у церемонії покладання квітів до пам’ятників загиблим під час Великої Вітчизняної війни, провів зустрічі з сільськими громадами, керівництвом місцевих рад та державних адміністрацій, проінспектував численні об’єкти будівництва та взяв участь у церемонії відкриття мосту через річку Стохід у селі Березичі, повідомляє його прес-служба.

Спілкуючись із селянами, А. Мартинюк зазначив, що перший день поїздки він «присвятив відвідуванню тих об’єктів, які цього року, а саме у рік двадцятиріччя незалежності Української держави, заплановано до відкриття та початку експлуатації».

Зокрема, у Любешівському районі триває величезна реконструкція культурно-освітнього комплексу в селі Щитинь. Цей об’єкт почали будуватися 1982 року, 1991-го  його було «заморожено», а 2010 року знову розпочато реконструкцію, і вже за три тижні планується відкриття комплексу. У селі Велика Глуша був сучасний будинок культури. На жаль, самі ж люди його зруйнували, тепер величезна сума коштів потрібна для реконструкції. Відкрити цей будинок культури планують до Дня незалежності. У рідному селі А. Мартинюка Ветли буде завершено повністю нове будівництво будинку культури та нової лікарні на 15 ліжок. Нещодавно відкрито храм у селі Підкормілля. Буквально місяців за два буде зведено ще один у селі Погулянка Любешівського району. На черзі — будівництво нової школи у селі Гірки, де днями закладатимуть фундамент. «І це далеко не повний список об’єктів, що заплановані до введення в експлуатацію цього року завдяки спонсорській підтримці», — сказав політик.

Зустрічаючись у селах із громадськістю, А. Мартинюк відповів на численні запитання земляків щодо соціальних проблем. Він пояснив, зокрема, причини припинення виплат «дітям війни» з огляду на внесення змін до державного бюджету на 2011 рік. При цьому А. Мартинюк висловив сподівання, що «наступний рік буде набагато кращий, оскільки країна, котра вперше за 20 років незалежності відчула стабільність, починає поступово рухати вперед економіку».

Коментуючи на прохання волинян гострі та спірні моменти пенсійної реформи, політик висловив жаль, що більшість у парламенті її підтримає і спрогнозував її ухвалення на початку липня цього року.

Зачіпаючи освітянські питання, А. Мартинюк наголосив на падінні останнім часом якості вищої освіти та необхідності перегляду підходу з боку держави до працевлаштування випускників державних вищих навчальних закладів у контексті їх розподілу територією України відповідно до місцевих потреб певних фахівців. При цьому він нагадав про практику радянських часів, коли випускники вищих навчальних закладів мали відпрацювати на державу, яка їх навчала, протягом певного часу.

А. Мартинюк також узяв участь в урочистостях з нагоди відкриття мосту через річку Стохід, що з’єднав села Березичі та Нові Березичі. Для селян це надзвичайно важлива подія, оскільки село розташовано на одному березі річки Стохід, а всі сільгосп-угіддя і все те, що необхідно для забезпечення життєдіяльності селян, — на другому березі. І щоб дістатися свого поля, селянам треба було протягом багатьох років не один десяток кілометрів об’їжджати. Старий міст був зруйнований, і селяни не могли ним пересуватися.

А. Мартинюк ініціював будівництво мосту в травні, і вже за місяць, за допомогою військовиків, його побудовано. Перший заступник глави парламенту подякував представникам військових частин, що брали участь у будівництві, за допомогу і вручив їм цінні подарунки.

Представники сільських громад висловили подяку А. Мартинюку за те, що протягом багатьох років поспіль він здійснює патронат масштабного будівництва нових та реконструкції старих об’єктів в області. Своєю чергою політик закликав земляків зберігати архітектурно-культурну спадщину та докладати всіляких зусиль для розвитку сучасної інфраструктури Волині.