Нове керівництво Управління ритуальних послуг Київської міської державної адміністрації звітує про свої перші досягнення. На сьогодні, мовляв, вдалося майже на 80 відсотків зупинити проведення незаконних захоронень на столичних кладовищах. Кілька директорів останніх було звільнено. Скарг від населення стало у чотири рази менше. Поховати небіжчика в Києві нині офіційно коштує близько 4 тисяч гривень. Такі дані озвучив учора на прес-конференції перший заступник начальника Управління ритуальних послуг Дмитро Єрмолаєв.

Та, попри це, проблем у даній царині — більш ніж достатньо. Приватні компанії, мовляв, перебрали на себе майже 90 відсотків доходної частини цієї сфери, ледве не довівши спеціальні комунальні підприємства до банкрутства, переконує Олексій Давиденко, секретар фракції «Республіка Київ», голова тимчасової контрольної комісії з вивчення ситуації, що склалася у сфері надання ритуальних послуг у м. Києві. І це при тому, що якість «приватників» — часто далека від ідеальної. Приклад: транспортування тіла померлого. Було зафіксовано випадки, коли автобуси удень перевозили пасажирів, а увечері — тіла покійників.
Порушення виникають уже на етапі вивезення померлого із власної квартири. Після констатування смерті медичні бригади іноді замість того, щоб звертатися до спеціалізованих підприємств, «зливають» інформацію приватним структурам. І останні, користуючись горем і розпачем, починають нав’язувати рідним свої послуги, — переконує О. Давиденко.
А за офіційними підрахунками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, торік середня вартість одного поховання в країні становила 1752 грн. Причому найдорожче ця послуга обходилась киянам: 3384 грн. (у середньому за поховання) та мешканцям Львівської області (2900 грн.).