У Маріуполі зареєстровано ще один випадок захворювання на холеру. До лікарні у тяжкому стані доставили чоловіка без певного місця проживання, який знайшов притулок на пункті прийому металобрухту. Як розповів медикам потерпілий, він купався в районі, де раніше у воді був виявлений холерний вібріон. Таким чином, з початку спалаху інфекції в місті зафіксовані вже 18 випадків захворювання та 9 — вібріоносійства. Більшість пацієнтів уже виписані додому, проте про ліквідацію вогнища говорити зарано. У місті діє заборона на купання в морі та на вилов і торгівлю азовською рибою. Через новий випадок інфікування відкриття міських пляжів відкладається.
Аналіз свідчить, що більшість хворих на холеру були людьми бідними, часто — без стабільних джерел заробітку та житла. Влада міста подумує про тимчасове розташування місцевих бомжів у спеціальному центрі та в лікарнях. На боротьбу з холерою вже витрачено понад мільйон гривень, і це — не межа.
А от у сусідніх Новоазовському та Першотравневому районах курортний сезон у розпалі. Щоправда, відпочивальників менше, ніж зазвичай: люди налякані чутками про небезпеку Азовського моря. Тому ціни на житло та послуги значно впали. «Починаючи з 1 червня, у нас жодна проба не дала позитивного результату. Холерного вібріона на території Новоазовського району не виявлено, — запевняє перший заступник голови районної держадміністрації Олександр Качуков. — Проби беруть щотижня, показники води не гірші, ніж торік».
У райдержадміністрації зазначають, що місцевий бюджет від провального початку курортного сезону не зазнає збитків. Утім, і великих доходів від успішного літа також не очікує. «Коли ми кажемо про поповнення бюджету від курортного сезону, то говоримо перш за все про поповнення бюджету населення, — пояснює О. Качуков. — Тому що більша частина підприємців, які торгують у нас, зареєстровані в інших населених пунктах, там же сплачують податки. А те, що сплачують нам власники житла, — це мізер. Головне — те, що за рахунок цих заробітків люди живуть іще дев’ять-десять місяців. Вони до цього періоду готуються, надають послуги. Для них відсутність курортників — це великий удар по кишені».