Сьогодні завершується державний візит Президента Монголії Цахіагійна Елбегдоржа в Україну. Вчора монгольський лідер провів зустріч з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Йшлося про посилення міжпарламентського співробітництва та шляхи зміцнення відносин між двома країнами. Раніше з Цахіагійном Елбегдоржем зустрівся Президент України Віктор Янукович. Він наголосив, що наша держава зацікавлена у підтримці з Монголією постійних контактів: «Звичайно, у нас є багато питань взаємного інтересу як наших торгово-економічних відносин, так і спільного позиціювання у різних міжнародних організаціях... Думаю, сьогодні ми продовжимо цей діалог», — сказав Віктор Янукович. Серед питань, які були в центрі уваги під час візиту, — відкриття в Монголії українських підприємств з видобутку корисних копалин.
«Безумовно, ми маємо велику зацікавленість, щоб брати участь у розробці корисних копалин на території Монголії з подальшою переробкою їх на території Монголії», — сказав Віктор Янукович на зустрічі з Президентом Монголії Цахіагійном Елбегдоржем. За його словами, мова може йти про видобуток вугілля, уранової руди, яка є паливом для атомних електростанцій, про видобуток сировини для мінеральних добрив. «І ми не виключаємо відкриття відповідних виробництв на території Монголії», — сказав Президент. Він підкреслив, що Україна вивчатиме це питання і «найближчим часом буде діяти».
В. Янукович також наголосив, що глави держав одностайні щодо необхідності задіяння в повному обсязі значного потенціалу співпраці у торгово-економічній, науково-технічній та інших сферах. «Ми дійшли згоди, що першочерговим питанням порядку денного українсько-монгольських відносин є підвищення ефективності співробітництва у галузі промисловості, сільського господарства, науки», — сказав Президент України.
Президент Монголії відзначив традиційно дружні взаємини між Україною і Монголією. Він, зокрема, зауважив, що сьогодні воїни двох країн служать пліч-о-пліч у миротворчих силах у різних точках світу.
Україна прагне до активного політичного діалогу з Монголією та розбудови взаємовигідної співпраці. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у середу під час зустрічі з Президентом Монголії Цахіагійном Елбегдоржем.
В. Литвин зазначив, що візит високого гостя є знаковою подією в сучасних українсько-монгольських відносинах. «Ваш візит сприятиме укріпленню контактів на вищому рівні і реалізації наявного потенціалу співпраці», — сказав він, висловивши думку, що нині необхідно надати нової якості двостороннім відносинам у всіх сферах — економічній, гуманітарній, міжнародній.
В. Литвин підтвердив зацікавленість Верховної Ради України в активізації контактів із Великим Державним Хуралом Монголії, зазначивши, що обмін у ближчій перспективі офіційними візитами глав парламентів наших країн міг би надати потужного імпульсу реалізації практичних домовленостей і внести нову конкретику в двосторонню взаємодію.
Голова Верховної Ради запропонував розглянути можливість організації взаємних поїздок парламентських делегацій України і Монголії, а також встановити контакти на рівні профільних комітетів наших парламентів. В. Литвин також повідомив про створення в українському парламенті групи українсько-монгольської дружби.
Під час зустрічі наголошувалося на необхідності активізації торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, співпраці в культурно-гуманітарній сфері.
В. Литвин також висловив сподівання, що візит Президента Монголії сприятиме інтенсифікації двосторонньої співпраці в освітній сфері та між Академіями наук України та Монголії і наданню цій співпраці системного характеру.
У свою чергу, Президент Монголії заявив, що його країна є надійним партнером України, відзначивши, що взаємини між нашими державами мають «традиційно дружній» характер.
Пан Ц. Елбегдорж повідомив про підсумки переговорів на вищому рівні, що відбулися сьогодні в Києві, за підсумками яких було підписано низку міжурядових угод і протоколів.
За словами Президента Монголії, Великий Державний Хурал готовий підтримати розвиток українсько-монгольської співпраці на законодавчому рівні.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ. 
На знімку: зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Президентом Монголії Цахіагійном Елбегдоржем.