Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловлюється за внесення до чинного Основного Закону системних змін. «Я не є прихильником постановки питання про прийняття суцільно нової Конституції. Це означатиме, що ми розписуємося у власному безсиллі й увесь час намагаємося жити за принципом — зруйнувати до підвалин, а потім починати будувати нове життя», — сказав В. Литвин в інтерв’ю телеканалу «Рада».

На його переконання, необхідно «проаналізувати, інвентаризувати Конституцію, скласти звіт перед суспільством, що вона дала, як спрацювала і в чому не спрацювала, які перед нами стоять виклики і завдання і які позиції у цьому плані мають бути зафіксовані в Основному Законі».

Окрім цього, вважає Голова Верховної Ради, необхідно мати чітке уявлення, як буде розвиватися світ і Україна, і як забезпечити, у тому числі через Основний Закон, її розвиток у правильному напрямку, «аби ми не наражалися на ризики і виклики XXІ століття». «Головне — забезпечити нормальне життя країни», — наголосив він.

Після такого аналізу, сказав В. Литвин, відповідні зміни мають розробити фахівці. При цьому він зазначив, що «це не повинні бути «красивості», переписування» і намагання сліпо перенести на український грунт норми конституцій інших країн. «Треба зробити все, аби відбувся нормальний діалог з суспільством, щоб було загальносуспільне бачення, а потім уже фахівці, які розроблятимуть зміни, будуть орієнтуватися на настрої людей, країну, а не на поточний політичний момент», — заявив керівник парламенту, додавши, що результатом такої роботи буде або нова редакція Конституції, або внесення до неї системних змін. «Головне — уникнути політичної сверблячки, коли діємо за принципом: не спрацьовує закон — треба прийняти новий», — підкреслив В. Литвин.

Водночас, за словами керівника парламенту, деякі норми Конституції досі не можуть реалізуватися через постійне «з’ясування стосунків у владі», оскільки політики «замикаються на внутрішніх проблемах, питаннях співіснування, і часто-густо не доходять до аналізу і стовідсоткового виконання тих зобов’язань, які держава зафіксувала за собою у Конституції». А значну частину конституційних законів, які наша держава мала прийняти після ухвалення Конституції, на думку В. Литвина, не прийнято досі, бо «українське суспільство, політикум весь час перебуває у політичному протистоянні».

Глава парламенту також висловив думку, що ментальне, культурне, конфесійне різноманіття України має стати фактором розвитку країни, а не підґрунтям для політичних спекуляцій. «Україна різна, і це плюс, а ті, хто не хоче, щоб Україна була, намагаються зробити величезний мінус, — вважає В. Литвин. — Потрібно наше різноманіття використати для отримання гарного сукупного результату, а в нас намагаються у такий спосіб розчленити Україну і отримати свою часточку результату для себе, для своєї політичної сили».