З самого ранку до військової частини Т0120, що під Дніпропетровськом, почали сходитися гості. Тут уже не перший день хвилювалися і чекали гостей — навкруги справжній армійський порядок і запах свіжої фарби. Свято все-таки — 70 років з дня заснування 26-го Об’єднаного Кенігсберзького ордена Олександра Невського загону Державної спеціальної транспортної служби, який розташований на території частини.
І ось уже на порозі чи не найочікуваніший гість — Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. Делегація оглянула виставку спеціальної техніки, музей історії загону. Через мить урочисто перерізано символічну стрічку, і музей прийняв своїх перших відвідувачів.
26-й Об’єднаний загін має унікальну історію. Він був сформований 26 червня 1941 року на станції Новобелиця Білоруської залізниці. В цей період загін діяв у складі Західного фронту, проводячи загороджувальні роботи та перешкоджаючи просуванню німецьких військ. На заключному етапі Великої Вітчизняної війни з’єднання діяло у складі 3-го Білоруського фронту, відновлюючи залізничні дільниці у Східній Пруссії. За успішні дії в операції з оволодіння містом-фортецею Кенігсбергом наказом Головнокомандуючого від 9 квітня 1945 року всьому особовому складу була оголошена «подяка», а наказом від 17 травня 1945 року з’єднанню присвоєно почесне найменування Кенігсберзький. 
Чимало було зроблено бійцями з’єднання і в мирні дні. Вони брали участь у відновленні залізниць України, Молдови, Росії, освоєнні цілини, будівництві БАМу. І сьогодні працюють на ремонті доріг у Дніпропетровській області, їхніми руками, до речі, зводився і Дніпропетровський метрополітен. У музеї виставлені карти, особисті речі рядових та командирів загону. Є тут і цікава світлина, де в оточенні бійців легко можна впізнати Адама Мартинюка, тоді сержанта Радянської Армії.
— Я дуже схвильований сьогодні, — поділився з журналістами політик. — Адже вперше через 36 років переступив поріг КПП рідної частини, де в далекому 1975-му зустрів своє 25-річчя. Мене призвали до війська з третього курсу аспірантури академічного вузу і досі вважаю, що армія — найкраща школа життя для кожної молодої людини. І хоча мені випало в основному проводити пропагандистсько-виховну роботу серед бійців, але я дуже пишаюся, що брав участь у будівництві залізничних колій у Молдові, які служать і понині. Я також дуже радий зустріти тут своїх командирів, які багато чого мене навчили.
Свято продовжилося в актовому залі військової частини. Тут зібралися ветерани, військовослужбовці та колишні бійці з усього колишнього Радянського Союзу.
Після привітальної промови Адам Мартинюк нагородив за багаторічну працю, ініціативу і наполегливість під час виконання службових обов’язків, високий професіоналізм Грамотою Верховної Ради України командира 26-го Об’єднаного Кенігсберзького ордена Олександра Невського загону Державної спеціальної транспортної служби полковника Віктора Онищенка, а також подарував рідній військовій частині комп’ютерний комплекс. Натомість генерал-лейтенант Микола Мальков, голова адміністрації Державної спеціальної служби транспорту України, теж вручив Адаму Мартинюку спеціальну відзнаку за постійне сприяння та допомогу залізничним військам. Нагороди від обласної, міської влади отримали багато офіцерів та рядових уславленого військового з’єднання.
 
Дніпропетровськ.
Фото автора.