Представництво Європейського Союзу в Україні в рамках конкурсу «Підтримка заходів щодо підвищення енерго-
ефективності в малих містах України» і програми ЄС із підтримки енергетичної стратегії України виділило грант Біляївській районній раді на підвищення енергетичної ефективності Біляївської районної лікарні.
За співфінансування коштами біляївського районного бюджету реалізація проекту здійснюється з 2013 року. Загальний бюджет проекту становить 225 781 євро. Насамперед передбачалося зменшити витрати районного бюджету на експлуатацію лікарні, зокрема на опалення та споживання електричної енергії на нагрівання води, використовуваної для потреб комунального закладу. За цей час було замінено старі дерев’яні вікна в дитячому відділенні і стаціонарі ЦРЛ на нові металопластикові, утеплено майже 5000 кв. м стін будівлі лікарні, придбано та встановлено нагрівачі, що працюють за рахунок сонячної енергії. Офіційне завершення проекту і представлення результатів будівельних робіт відбулося 19 вересня.
«Роль міжнародної технічної і грантової допомоги для розвитку регіонів і країни зростає кожного дня, поліпшуючи ситуацію в економічній, екологічній, соціальній та інших сферах, а також зміцнюючи евроінтеграційний вектор політики держави. Реалізація такого проекту, як «Підвищення енергетичної ефективності Біляївської районної лікарні», демонструє, що європейські організації готові фінансувати сфери, котрі потребують модернізації, якою в Україні, безперечно, є енерго-ефективність. Проект має не тільки економічну, а й величезну соціальну значимість, адже ця лікарня обслуговує понад 94 тисячі людей, які мешкають у Біляївському районі. Утеплено стіни й замінено вікна стаціонарного відділення, в якому на день перебувають 275—290 хворих. Щодня центральна районна лікарня приймає близько 475 осіб, і це означає, що кожен із них зможе відчути результат діяльності в рамках проекту на собі», — заявила директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності та європейської інтеграції Одеської обласної державної адміністрації Євгенія Волинець.
Експерти визначили, що після проведених робіт вдалося досягти зниження втрат теплової енергії Біляївської ЦРЛ на 30,5 відсотка. Крім того, споживання енергоресурсів знизиться за рахунок використання нетрадиційних джерел енергії.
Одеса.