Учора Печерський районний суд Києва розпочав попередній розгляд кримінальної справи за обвинуваченням екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко у незаконному підписанні в 2009 році газових контрактів з Російською Федерацією.

Судове засідання відбувалося під головуванням судді Родіона Кірєєва, за участю трьох прокурорів, судова зала була переповнена. У ній були присутні сама обвинувачувана — Ю. Тимошенко, її захисники, народні депутати, Посол Єврокомісії Жозе Мануель Пінту Тейшейра. Підтримати обвинувачувану прибули її чоловік Олександр Тимошенко, донька Євгенія і зять Шон Карр. Засідання транслювалося на одному з телеканалів та в інтернеті.

Процедура встановлення суддею особи обвинуваченої тривала понад п’ять хвилин, оскільки Ю. Тимошенко відповідала дуже емоційно та нечітко, навіть щодо свого місця проживання. Вона назвала судовий процес «фарсом» і заявила, що не вірить в його об’єктивність.

Лідер «Батьківщини» та її захисник, народний депутат від БЮТ Сергій Власенко одразу звернулися до суду із клопотанням про відвід судді. Суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву, щоб розглянути цю вимогу.

Під час перерви у залі засідань Печерського райсуду сталася сутичка між прихильниками Ю. Тимошенко і Партії регіонів. Це відбулося після того, як до зали зайшла народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська, а прихильники екс-прем’єра почали вимагати, щоб вона вийшла. До суду також прийшла група молодиків в однакових футболках.

Суд відмовив у задоволенні клопотання Ю. Тимошенко та її захисту про відвід судді — оголосив після перерви суддя Родіон Кірєєв. «Клопотання залишити без задоволення. Це рішення оскарженню не підлягає», — сказав він. Водночас суддя задовольнив клопотання про можливість проведення представниками ЗМІ фото- та відеозйомки судового процесу.

Потім Ю. Тимошенко та її адвокат С. Власенко звернулися до суду з клопотанням про переведення судового засідання в інше приміщення, мотивуючи це тим, що згідно з вимогами кримінально-процесуального законодавства у такому тісному приміщенні проводити засідання суду не можна. Захисник екс-прем’єра надав суду лист голови Спілки письменників України про можливість проведення виїзного засідання у будівлі цієї організації по вулиці Банковій. Екс-прем’єр та її адвокати також подали клопотання про розгляд кримінальної справи проти неї судом присяжних, запропонувавши зробити перерву в розгляді справи, щоб парламент прийняв закон про суд присяжних.

Біля будівлі Печерського райсуду зібралося, за даними міліції, близько півтори тисячі чоловік. Правоохоронці оточили вхід до приміщення. Окрім того, мітингувальники зібралися на тротуарах Хрещатика й декілька разів намагалися прорвати міліцейські кордони.