У Вінниці затримали шістьох чоловіків, які трактором знімали верхній родючий шар грунту, вантажили його на автомобіль і продавали для облаштування присадибних ділянок городянам.
Керівник відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції Анна Олійник розповіла, що крадіїв чорнозему затримали близько четвертої години ранку. Схоже, вони не вперше приїздили на це місце. Сліди такої діяльності, як встановили міліціонери, видно на площі в три гектари. Щоб вистежити злодіїв, міліціонери Тяжилівського відділу міліції міста Вінниці влаштували засідку ще звечора. Затримали порушників земельного законодавства «на гарячому», коли ті завантажили автомобілі.
— Ми не очікували такої кількості автомобілів, зрозуміли, що самі не впораємося, тож викликали на допомогу слідчо-оперативну групу та два мобільні екіпажі патрульно-постової служби, — каже начальник Тяжилівського відділу міліції Леонід Волос, який брав участь в операції. На полі працювали два трактори без номерних знаків та чотири багатотоннажні автомобілі КамАЗ.
Міліціонери заблокували всі можливі виїзди. Перший автомобіль затримали на виїзді з поля у напрямку вулиці Чехова. Водій іншого, побачивши міліціонерів, зробив розворот, щоб повернутися на поле і позбутися «доказів». Однак йому перекрили дорогу автомобілем ДАІ.
 
У Державній інспекції з контролю за використанням та охороною земель управління Держкомзему у Вінницькій області уточнили, що земельна ділянка, з якої знімали верхній шар родючого грунту, перебуває на балансі Вінницької міської ради. За попередніми підрахунками фахівців, завдані збитки становлять приблизно 50 тисяч гривень.
 
— З вересня минулого року набули чинності зміни до Кримінального кодексу України в частині відповідальності за незаконне заволодіння грунтовим покривом земель, — каже начальник Замостянського райвідділу міліції Вінниці Сергій Сокиран. — За такий вид діяльності, та ще й вчинений групою осіб, передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією знарядь і засобів заволодіння землею.