Нинішній купальний сезон виявився останнім для чотирьох сотень дорослих українців та 52 дітей. Найбільше загиблих у Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Одеській та Полтавській областях. За словами першого заступника начальника Держінспекції цивільного захисту та техногенної безпеки Тараса Поліщука, найчастіше люди гинуть на місцях, непридатних для купання.
— У державі всього 1407 водних об’єктів та місць для купання. Утім, часто адміністрації визначають таких місць набагато менше й таким чином ухиляються від того, щоб обладнувати пляжі попереджувальними знаками, аварійними та рятувальними постами, керуючись принципом «немає об’єкта—немає проблеми», — розповів він на прес-конфренції.
От і виходить, що через місяць після початку купального сезону лише 15% пляжів по всій Україні придатні для купання і мають відповідні паспорти. А деякі області взагалі не можуть похвалитися їхньою наявністю. Крім того, в країні дефіцит аварійно-рятувальних служб.
— Наприклад, у Львівській, Миколаївській, Сумській областях та місті Києві всього-на-всього по одній такій службі на водних об’єктах. А в Криму діє лише три. Хіба можуть вони перекрити повністю узбережжя півострова, що омивається Чорним і Азовським морями? — дивується Тарас Поліщук.
Вистачає проблем і на суші. Щодня в нашій країні стається 156 пожеж, в яких гине в середньому по 11 людей, а також п’ятеро травмуються, повідомив головний інспектор відділу Державного пожежного нагляду Євген Лінчевський. За 5 місяців цього року вогонь забрав життя 1437 громадян, у тому числі 49 дітей.
— Зараз будь-яке поводження з вогнем, особливо в лісових масивах, може обернутися великою трагедією, — попередив Є. Лінчевський.
Тому всім українцям інспектор порадив не розводити багаття в лісах в посушливу погоду, а в міських паркових зонах відпочивати тільки в спеціально облаштованих для цього місцях.