Політична структуризація суспільства можлива за умови запровадження мажоритарної виборчої системи із наданням партіям права висувати своїх кандидатів по кожному округу. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відповідаючи на запитання інтернет-ресурсу «Версії».

 «Ми поспішили з реалізацією пропорційної виборчої системи на догоду окремим політикам, — цитує слова глави парламенту прес-служба. — Партійна структуризація повинна відбуватися не зверху, а знизу. У нас же людям нав’язали за допомогою грошей, проплачених ефірів, технологій ряд політичних партій і сказали: ось серед них і вибирайте».

В. Литвин також нагадав про те, що згідно з Конституцією жодна ідеологія не може бути загальнообов’язковою, людина має право обирати і бути обраною, не будучи членом будь-якого об’єднання.

На думку Голови Верховної Ради, як компроміс необхідно залишити партіям право висувати депутатів і запровадити мажоритарну систему. «Тоді у нас відбудеться природна політична структуризація, почнеться оновлення влади, а незатребувані партії відімруть», — сказав він.

В. Литвин також заявив, що не підтримує ідею про підвищення виборчого бар’єра, пояснивши, що «необхідно враховувати настрої навіть невеликих груп людей». Крім того, вважає він, запровадження низького бар’єра (один відсоток) прискорить процес «природного відбору» партій: «Якщо, приміром, партія набирає 2,95 відсотка голосів при тривідсотковому бар’єрі, то зрозуміло, що вона і на наступних виборах претендуватиме на місця в Раді. А якщо не набирає й одного відсотка, то це означає жирний хрест на її політичній перспективі».

Водночас, відповідаючи на запитання щодо перспектив земельної реформи, Володимир Литвин зауважив, що ухваленню закону про ринок землі має передувати прийняття закону про земельний кадастр.

«Спочатку треба дуже уважно вивчити пропозиції, які надійшли до проекту про земельний кадастр. Цей закон необхідно прийняти, щоб навести лад у земельній сфері. Ні про який ринок не може бути мови, якщо ми не знатимемо, скільки, кому і якої землі належить, на яких умовах, скільки за неї заплатили і, головне, як вона використовується», — наголосив він. Крім того, зазначив В. Литвин, усі незаконні земельні угоди повинні бути анульовані.

Глава парламенту пояснив, що за умови за-провадження тривалої оренди з’явиться зацікавленість вкладати інвестиції в сільське господарство, банки почнуть надавати кредити, розпочнеться процес капіталізації.

Також, за словами 

В. Литвина, необхідний перехідний період, орієнтовно п’ять—десять років, аби ціна на землю «вийшла на рівень цін, порівнянних з європейськими».

Водночас, відповідаючи на запитання: як уникнути політичного протистояння, пов’язаного з різним сприйняттям історичних дат, Голова Верховної Ради зауважив, що політикам не варто використовувати події, пов’язані з війною, для спекуляцій і збурення суспільства.

«Необхідно вилікувати українських політиків від «політичної сверблячки». Їм, на жаль, постійно «свербить», вони намагаються здибити країну, суспільство, — наголосив В. Литвин.