Чи не найголовнішою подією під час дводенного виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці стали слухання про виконання і вдосконалення трудового законодавства. У них взяли участь представники чотирьох областей — Донецької, Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької і Автономної Республіки Крим.

З вітальним словом до присутніх звернулися голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров та глава облради Павло Матвієнко. Як завжди, емоційним був виступ народного депутата Ярослава Сухого, присвячений аналізу застосування норм закону про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне страхування. Народний обранець зауважив, що, виконуючи контрольні функції з реалізації положень цього нормативного акта, в комітеті побачили низку недоліків, які необхідно виправити. Зокрема, вони пов’язані з тим, що збір до чотирьох страхових фондів — Пенсійного, з тимчасової втрати працездатності, безробіття та нещасних випадків на виробництві — здійснюється одним платежем, але це не особливо полегшує життя бухгалтерам. І не в останню чергу тому, що контроль з боку згаданих фондів, як і раніше, здійснюється окремо.

Перший заступник голови комітету — народний депутат Олег Шевчук — торкнувся складнощів реалізації, в тому числі й соціального законодавства, спричинених проблемою корупції. За рівнем останньої, зауважив О. Шевчук, ми перебуваємо поряд з африканською країною Зімбабве. Тобто десь на 146—153-му місці у світі із 180. І питання це тільки каральними методами розв’язати не вдасться, має бути створена така система стосунків у відношеннях держави з тими ж роботодавцями, яка на організаційному рівні виключала б корупційні прояви.

Народний депутат Олександр Стоян, коротко торкнувшись проблем за-стосування Закону «Про соціальний діалог в Україні», детальніше зупинився на пенсійній реформі. Зокрема, на тому, що до 2015 року вихід жінок на пенсію буде здійснюватися так, як і сьогодні, — з 55 років.

У слуханнях взяли участь профспілкові лідери, роботодавці, представники відповідних фондів, а також органів державної влади та місцевого самоврядування з п’яти регіонів. Висловлено чимало зауважень і до реалізації вже прийнятих законів до проекту Трудового кодексу. Керівник Запорізького феросплавного заводу Павло Кравченко наочно продемонстрував, як через просте небажання чиновників нормалізувати роботу підприємства (передати і цього року в оренду електропідстанцію, яка, до речі, перебуває на території підприємства) воно змушене різко скоротити виробництво і вивільнити працівників. Окрім прямих втрат енергетиків (споживання підприємством, а значить, і платежі за електроенергію скоротяться ледь не вдвічі), це завдає прямих втрат і соціальним фондам. Наприклад, за нормальної роботи Запорізький феросплавний своїми внесками міг утримувати до шести тисяч пенсіонерів. Утім нині, зі звільненням працівників, яким державний страховий фонд тепер має здійснювати виплати з безробіття, завод «утримуватиме» лише півтори тисячі літніх людей.

На крик душі був схожий виступ заступника голови ЦК профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної галузі Сергія Комишева. Він рішуче виступив за якнайскоріше ухвалення Трудового кодексу, проект якого вже дев’ять років припадає пилом. Висловивши низку пропозицій, він закликав депутатів досягнути повної заборони так званої запозиченої праці. Адже сьогодні, в умовах скорочень і безробіття, металурги змушені йти на будь-які умови роботодавців. А вони такі: горнові та сталевари де-юре не металурги, а співробітники приватних кадрових агенцій. Тобто фактично — офісні працівники! Без пільг за важкі умови праці...

Підбиваючи підсумки дискусії, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Василь Хара зауважив, що розмова видалася корисною і для парламентаріїв, і для представників державних установ.

 

Запоріжжя.