Опублікована на офіційному сайті Кабміну постанова №448 від 29 вересня 2014 року викликала великий резонанс у рівнян, чимало з яких працюють на «Рівнеазоті». Адже в ній йдеться про те, що «в зв’язку з необхідністю економії природного газу Кабінет Міністрів України постановляє з 1 жовтня 2014 року і до завершення осінньо-зимового періоду 2014—2015 рр. або до прийняття окремого рішення уряду припинити використання для технологічних потреб природного газу підприємствами, які виробляють мінеральні добрива». Виняток становить лише той газ, який після опублікування цієї постанови може бути імпортований самими підприємствами. При цьому «Рівнеазот» заборгував за спожитий газ дочірній компанії «Нафтогазу України» «Газ України» майже 20 мільйонів гривень.

Міський голова Рівного Володимир Хомко (на знімку) так прокоментував рішення уряду призупинити цим найбільшим бюджетоутворюючим підприємством міста використання природного газу зі сховищ для технологічних потреб:

— «Рівнеазот» використовує природний газ як сировину для виробництва мінеральних добрив. І тому його замінити нічим не можна. Так, як борошно для хліба. І для  Рівного зупинка підприємства на період опалювального сезону може обернутися великою бідою. Бо що таке для міста «Рівнеазот»? Це 30 мільйонів гривень чисто міських податків і майже півмільярда гривень податків усіх видів із загальної їхньої кількості 1,1 мільярда гривень, що зібрані в місті.

Добрива — це ще й експортна продукція, а, значить, надходження валюти в державу. Не думаю, що є її надлишок. Крім того, на підприємстві трудяться чотири тисячі працівників із середньою заробітною платою майже 5 тисяч гривень, і вони на цей час залишаться без роботи і без доходів, а наші ринки та магазини — без відповідного обороту.

Тобто, зупинення ПАТ «Рівнеазот» — це штучно створена економічна й соціальна проблема для міста, яке поки що досить стабільне.

Хочу нагадати також про роботу очисних споруд, котрі якщо й не зупиняться, то точно погіршать свою роботу, а отже, і екологію краю. Тому вважаю, що зупинка «Рівнеазоту» неприпустима, тим більше, що в Україні залишилися лише два такі підприємства: наше і черкаське. Розумію, що не від доброго життя прийняте таке рішення. Але ми мусимо зробити все, щоб не допустити зупинки нашого хімічного гіганта. Я дуже сподіваюсь на підтримку в цьому народних депутатів України від Рівненщини.

Записали Марія КОРНІЙЧУК та Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.