Рішення про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків представникам комуністичного режиму ухвалили на черговій сесії депутати Вінницької облради. За прийняття такого документа проголосували 74 із 81 депутата.

Рекомендувати органам місцевого самоврядування області ухвалити рішення про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків особам комуністичного режиму, причетним до вчинення політичних репресій і Голодомору 1932—1933 років, — зазначено в документі облради. Пропонується також перейменувати вулиці, площі, провулки, проспекти та інші топонімічні назви, які носять імена ідеологів, організаторів і виконавців комуністичних злочинів в Україні.

— Незважаючи на те, що рішення облради має рекомендаційний характер, воно є підставою для дії у правовому полі органів самоврядування, -каже юрист Микола Ковальчук.

За словами завідувача сектору охорони культурної спадщини обласного управління культури Михайла Потупчика, насправді в обласному реєстрі пам’ятників значилися тільки два монументи Леніну. Один у Вінниці, другий — у місті Хмільник. Обидва вже демонтовані. Решта пам’ятників, що ще збереглися, перебувають на балансі органів місцевого самоврядування. Рішення по таких об’єктах може приймати територіальна громада.

У низці населених пунктів уже зняли з постаментів ворогів українського народу. Зокрема, їх прибрали в більшості з 27 райцентрів краю. Однак значна частина кам’яних вождів, як і раніше, 

стоїть на сільських центральних площах. Подекуди їх навіть реставрують, як, приміром, навесні минулого року в Жмеринці. Крім пам’ятника, встановленого на території залізничного вокзалу, в місті залізничників є ще три бюсти вождя. У селах цього району нараховується чотири пам’ятники. Загалом в області — понад п’ятдесят пам’ятників організатору жовтневої революції 1917 року.

Вінницька область.