Учора Печерський районний суд Києва скасував постанову екс-генпрокурора України Святослава Піскуна від 1 березня 2005 року, якою була закрита кримінальна справа, порушена проти колишнього охоронця екс-президента України Леоніда Кучми Миколи Мельниченка.
Як повідомив УНІАН, відповідне рішення оголосив суддя Печерського райсуду Родіон Кірєєв, задовольнивши таким чином скаргу адвокатів Л. Кучми щодо неправомірності закриття кримінальної справи щодо М. Мельниченка.
Як зазначається в рішенні суду, справа була закрита без всебічного дослідження обставин, зокрема, у ній не було допитано М. Мельниченка, а також невмотивованим і передчасним є посилання на те, що записи в кабінеті Л. Кучми він робив в стані крайньої необхідності.
Виходячи з цього, суд прийшов до висновку про необґрунтованість висновків прокурорів при прийнятті рішення щодо закриття справи.
У зв’язку з чим «постанова підлягає скасуванню і направленню до Генпрокурора для відновлення слідства».
Рішення суду можна оскаржити протягом семи днів в Апеляційному суді Києва.
«Прокуратура зобов’язана поновити справу, встановити всі обставини... і тільки тоді прокуратура має вирішити, чи є в діях Мельниченка склад злочину, чи немає», — сказав адвокат колишнього президента України Леоніда Кучми Віктор Петруненко.
Водночас він спростував заяви М. Мельниченка, що судове рішення є тиском на нього.
Адвокат, підкресливши, що рішення суду абсолютно законне, і суд не мав іншого виходу, як скасувати постанову екс-генпрокурора Святослава Піскуна, яка сама по собі була «за межами закону».
Також В. Петруненко зауважив, що захист Л. Кучми вважає, що М. Мельниченка необхідно притягувати до відповідальності, оскільки в його діях «є всі ознаки злочину».
Разом з тим В. Петруненко вважає, що С. Піскуну навряд чи треба відповідати за закриття кримінальної справи проти М. Мельниченка, оскільки той сам визнав, що свого часу такі дії робилися ним під тиском і були «політично вмотивованими».
У той же час В. Петруненко наголосив, що «плівки Мельниченка», які долучені до матеріалів кримінальної справи, порушеної стосовно Л. Кучми, як речові докази перебувають за межами закону.
«Вони піддавалися монтажу, і ми це доведемо в суді», — запевнив адвокат.
Водночас адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко сподівається, що розслідування справи проти екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка встановить, за яких обставин робилися записи.
«Щоб прийняти ці записи доказами, необхідно встановити обставини, за яких вони були зроблені, коли, де і яким чином. Дуже хотілося б сподіватися, що розслідування кримінальної справи за обвинуваченням Мельниченка дозволить установити ці обставини», — сказала Теличенко.
При цьому адвокат Гонгадзе зазначила, що поки не хоче говорити про перспективи розслідування цієї справи.
«Хочеться сподіватися, що продуктивна діяльність слідчого управління матиме місце», — додала вона.
Теличенко також повідомила, що звертатиметься до слідчого із проханням визнати вдову потерпілою в справі проти Мельниченка, — повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».