У рамках започаткованої цього року серії тематичних заходів з питань законодавчого забезпечення діяльності реального сектору економіки в Україні 15 червня в Інституті законодавства відбувся «круглий стіл» на тему: «Законодавчі основи кластерної політики в Україні та підвищення конкурентоспроможності реального сектору економіки».
Обговорено тенденції та пріоритети формування законодавства у сфері територіально-галузевого управління, питання, пов’язані із заповненням правових прогалин, що виникли в ході впровадження в Україні досвіду промислово розвинутих країн щодо утворення кластерних об’єднань.
У роботі «круглого столу» взяли участь провідні вчені та спеціалісти у зазначеній сфері, працівники Апарату Верховної Ради України та центральних органів виконавчої влади, представники реального сектору економіки.
Відкриваючи засідання, директор Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко (на знімку) привернув увагу до наявних проектів Концепції кластерної політики в Україні, пріоритетних напрямків роботи і конкретного плану дій з формування законодавчого поля у сфері регіональних промислових комплексів.
Модератор «круглого столу» головний консультант Інституту законодавства, д. е. н. Валерій Сергієнко підкреслив, що проблема розвитку територіально-галузевих ланцюжків має комплексний міжгалузевий характер, а для її розв’язання необхідно застосовувати системний програмно-цільовий підхід. 
Учасників «круглого столу» було ознайомлено з пропозиціями щодо утворення об’єднання виробників програмної продукції у Західному регіоні України, яке за підтримки місцевих органів влади може бути формалізовано у кластер, що сприятиме відкриттю нових робочих місць та збільшенню доходів до бюджету.
У виступах учасників обговорення акцентувалася увага на необхідності підтримки наявних ініціатив у галузі кластерної політики, активізації діяльності робочої групи з питань розвитку кластерів в Україні, утвореної 19 жовтня 2010 року наказом Міністерства економіки України.
«Круглий стіл» в Інституті законодавства показав актуальність роботи в регіонах щодо створення «штучних» продуктів — формування технологічних ланцюжків, основним завданням яких має стати випуск конкурентоспроможної продукції.
Необхідною передумовою для цього є напрацювання відповідних законодавчих засад, які включатимуть необхідний понятійний апарат та передбачатимуть можливість стимулювання кластерного утворення, залежно від його значення для держави.
Проведений «круглий стіл» показав, що наукові дискусії стосовно «кластеризації України» можна продовжити в рамках постійно діючого всеукраїнського «Відкритого семінару наукових досліджень: кластерна політика в регіонах України». Наступну зустріч заплановано провести восени у м. Хмельницькому.