Апеляційний суд Вінницької області залишив без змін вирок суду першої інстанції про визначення міри покарання групі осіб, яка шляхом пошкодження магістрального трубопроводу Одеса—Броди здійснила несанкціонований відбір нафти. Організатора групи засуджено до шести років ув’язнення, одного з членів — до п’яти років і трьох місяців, ще одного — до п’яти з половиною років перебування за гратами. Суд також ухвалив рішення щодо конфіскації особистого майна засуджених.

Врізку у міжнародний нафтопровід зловмисники зробили на полі за селом Горишківка Томашпільського району. В Одесі замовили автомобіль «Вольво» нібито для перевезення мазуту з Вінниччини. Щоб водій упевнився у законності рейсу і вантажу, підготували документи. Липові, звичайно. Коли той прибув до райцентру Тульчин, двоє провідників повели його польовими дорогами до місця врізки в нафтопровід. Організатори афери перебували в цей час поблизу, у сусідньому Немирівському районі. Дві іномарки припаркували у дворі готелю, в якому зняли кімнати. Там їх і затримали міліціонери.

За словами керівника відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції Анни Олійник, вину затриманих довели за декількома статтями Кримінального кодексу — привласнення майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, пошкодження об’єктів магістральних нафтопроводів, використання підроблених документів, легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом, скоєння злочину в складі організованої злочинної групи.

Засуджені ще мають сплатити майже п’ятсот тисяч гривень на користь філії «Південні магістральні нафтопроводи» ВАТ «Укртранснафта» — відшкодування незаконного заволодіння та викрадення нафти та витрат, пов’язаних з ліквідацією несанкціонованої врізки у нафтопровід.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.