22 червня в Парижі почалася двадцять шоста сесія Асамблеї ООН. Серед питань, які розглядатимуться, — збереження об’єктів, що входять до списку всесвітньої культурної спадщини. ЮНЕСКО вже два роки погрожує викреслити з нього Києво-Печерську лавру і Собор Святої Софії.
Учора близько двадцяти активістів громадянської ініціативи «Збережи старий Київ» улаштували біля Представництва ООН у Києві імпровізовану фотовиставку.
 Активісти показували світлини зі скандальними забудовами в центрі столиці. За їхніми словами, українські чиновники в Парижі доповідатимуть не про те, що діється насправді.
Представники України говоритимуть про пам’ятки, що внесені до списку всесвітньої культурної спадщини. Це, зокрема, Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра, ансамбль історичного центру Львова, Геодезична дуга Струве (пам’ятка науки і техніки, що проходить територією 10 країн Європи) та Букові праліси Карпат (заповідник). До списку ЮНЕСКО пропонується внести ще 15 українських об’єктів.
Як розповів «Голосу України» активіст Петро Тєстов, троє членів ініціативи «Збережи старий Київ» теж перебувають у Парижі. Їм нібито вдалося налагодити неофіційні контакти з представниками ЮНЕСКО. Мета активістів — представити альтернативну доповідь про загрози київським пам’яткам та забудову історичного центру Києва. На думку ініціаторів акції, офіційна версія чиновників базується на неправдивих тезах: у Києві діє мораторій на забудову центру міста; будівництво в історичній частині контролюють Прем’єр-міністр та міська адміністрація (натомість невідомо, що очікує на залишки Десятинної церкви); скандальні забудови зупинено (а будівництво триває — біля станції метро «Театральна», на Кловському узвозі, 7, що «затіняє» Лаврську дзвіницю, тощо).
— Ми сподіваємося, що авторитет ЮНЕСКО допоможе українській владі припинити одіозні забудови. А якщо лавру та Софійський собор викреслять зі списку об’єктів усесвітньої спадщини, та ще й напередодні Євро-2012, це буде великим соромом і може відштовхнути туристів, — коментує Петро Тєстов.
За словами активістки Анни Нароніної, мета акції — привернути додаткову увагу до цих проблем. Молоді люди скотчем клеять до паркану кольорові фото: будівництво поблизу Собору Святої Софії, проект «відреставрованої» Десятинної церкви, гелікоптерний майданчик на дніпровських схилах тощо. До організаторів із Представництва ООН ніхто не вийшов. Громада передала світлини представництву ІCOMOS — Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць, неурядової організації, що об’єднує експертів зі старовини в різних країнах.
Чи стануть наші пам’ятки потьомкінськими муляжами під буцімто захистом — державним, міжнародним? Час покаже.