Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з Головою Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні паном Манфредом Профазі.
М. Профазі поінформував про діяльність Міжнародної організації з міграції та про роботу її представництва в Україні. Зокрема, про проведення «круглого столу» та дискусії з депутатами парламенту, надання рекомендацій та експертних оцінок законодавчих актів у сфері міграційної політики.
Манфред Профазі (на знімку) також повідомив про проведення запланованої конференції з нагоди 60-ї річниці з дня заснування МОМ та 15-річчя роботи організації в нашій країні на тему: «Майбутнє міграції в Україні», яка відбудеться у вересні цього року.
В. Литвин високо оцінив стан та перспективи розвитку співпраці нашої країни з цією впливовою міжнародною установою. Він визнав її особливо важливою для нас з огляду на те, що ми є транзитною державою. «Ми, як ніхто, розуміємо проблеми міграції, бо у нас є люди, які виїжджають за кордон, і які тут залишаються», — підкреслив він.
Питання законодавчого врегулювання питань міграції, за словами Голови Верховної Ради, перебувають у зоні постійної уваги парламенту. Зокрема, одним із пріоритетних напрямів роботи державних органів влади України з МОМ керівник парламенту назвав співпрацю у сфері протидії «неприпустимому ганебному явищу» — торгівлі людьми.
В. Литвин висловив вдячність організації за допомогу у питанні евакуації людей із небезпечних районів Лівії у поточному році.
Серед проблем, пов’язаних з міграційними процесами, які потребують розв’язання, він також назвав цивілізоване облаштування кордонів, спрощення візового режиму для громадян нашої держави. У цьому контексті він наголосив на необхідності дотримання прав людини на вільне пересування та висловив зацікавленість у сприянні з боку МОМ у розв’язанні цих проблем.
З метою посилення ефективності діяльності у сфері боротьби з торгівлею людьми, боротьби з нерегулярною міграцією, приведення діяльності Державної прикордонної служби в Україні та інших державних структур у відповідність до найкращих європейських практик щодо безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом, сприяння легальній і безпечній еміграції заробітчан М. Профазі запропонував розробити і підписати меморандум про співпрацю.
Голова Верховної Ради підтримав ідею про формалізацію взаємовідносин між МОМ та Україною, особливо у частині законодавчої роботи. На його переконання, для нас було б корисним залучення інтелектуального і фінансового та організаційного потенціалу організації, які «набудуть активного звучання».
В. Литвин висловив упевненість у тому, що спільними зусиллями питання забезпечення урегульованості міграційних потоків в Україні, у тому числі на законодавчому рівні, будуть вирішені у відповідності до міжнародних демократичних стандартів. «Комплексний підхід у наших взаєминах дасть відповідний позитивний результат, і ця зустріч — це основа, відправна точка для інтенсивної продуктивної роботи», — наголосив він.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото  Анастасії СИРОТКІНОЇ.