Народні депутати Валерій Коновалюк (Партія регіонів), Олександр Голуб (КПУ), Юрій Литвин (Народна партія) ініціюють створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування подій у Львові дев’ятого травня.

«Необхідно дати оцінку того, що відбувається, з правової точки зору і зробити все можливе, щоб такі події не повторювалися», — заявив В. Коновалюк учора на прес-конференції.
Також народні обранці обурені тим, що правоохоронні органи не займаються розслідуванням сутичок між людьми, що приїхали до Львова ушанувати пам’ять загиблих у роки Великої Вітчизняної війни, і представниками українських правих політичних сил та громадських організацій. Вони вважають, що відповідальність за організацію безладдя має понести Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Крім того, потрібно дати оцінку діям Львівської міської ради, які, на думку О. Голуба, сприяли виникненню конфліктної ситуації в місті. Парламентарій також вважає, що цей орган влади «повинен бути розпущений Верховною Радою за порушення Конституції та законів України».
В. Коновалюк зазначив, що у зв’язку з наближенням парламентської виборчої кампанії окремі політичні сили в Україні будуть підсилювати радикальні настрої в суспільстві й штовхати людей до протистояння.
Народні депутати підкреслили, що правоохоронні органи мають уважно стежити за проявами екстремізму в країні, а органи влади — значно суворіше ставитися до проявів нацизму, бо це підриває державну цілісність країни.
Нагадаємо: 9 травня у Львові відбулися сутички між проросійськими партіями та активістами ВО «Свобода». У результаті потерпіли 14 оcіб, а за дрібне хуліганство затримано дев’ятеро.