Більшість учасників  «круглого столу» на тему «Чи матиме народ право обирати?» переконані: змішана система — це крок до згортання демократії, істотне обмеження прав громадян і політичних партій на участь у чесних і прозорих виборах.
Зокрема, лідер партії «Народна влада» Йосип Вінський сказав, що не розуміє, чому на п’ятнадцятому році існування Конституції нехтуються прописані в ній основні права і свободи. Вважаючи запропоновану виборчу систему найгіршою з усіх можливих, він наголосив, що ми бачимо намагання не поглиблювати виборче законодавство в напрямі демократизації, а розмивати його і «в каламутній воді ловити рибку».
Тим паче що нині під час формування однопалатних парламентів домінує тенденція переходу до пропорційної системи за відкритими списками. Саме за такою системою відбуваються вибори у 18 країнах Європи. Мажоритарну мають лише п’ять країн, а змішану — три, повідомила лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун. Водночас вона зауважила: «Політичні партії не є противниками мажоритарної системи — вони є противниками безвідповідальної політичної влади». Адже за умови застосування змішаної системи понад половина виборців буде позбавлена представництва в парламенті.
Народний депутат, лідер партії Громадянська позиція Анатолій Гриценко заявив, що його політична сила категорично проти «бар’єра в десять відсотків». «Я не обмовився, саме десять відсотків, бо коли половина парламенту обирається за мажоритаркою, то п’ять відсотків означає десять. А це, фактично, обмежувальний бар’єр, який не дає можливості представляти всі думки в суспільстві і пропустити в парламент свіжі та нові ідеї і людей. Це консервація нинішньої системи», — наголосив депутат.
Учасники «круглого столу» ухвалили резолюцію, в якій, зокрема, закликали Верховну Раду та Президента відмовитися від змішаної системи і забезпечити підготовку якісного проекту закону із застосуванням партійної системи за відкритими списками.