У переддень святкування 20-річчя створення митної служби України в Луганську відкрито пам’ятник акторові Павлові Луспєкаєву, закарбованому в образі митника Верещагіна з фільму «Біле сонце пустелі».

Поява такого пам’ятника для луганчан цілком виправдана. Павло Луспєкаєв народився в Луганську, після війни грав у місцевому театрі, потім поїхав до Москви вступати до Щукінського театрального училища. До речі, до вступу він зовсім не був готовий, але його чарівність, незвичайна харизма підкорили строгих членів комісії, і майбутнього «Верещагіна» прийняли. 

Актор знявся в декількох кінофільмах, але найсильніший образ він створив у культовій картині «Біле сонце пустелі». 

Його митник Павло Верещагін став прототипом справжнього вартового держави, для якого поняття «вітчизна» і «держава» не входять до розряду повсякденних. 

А його коронна фраза «Я мзди не беру, мені за державу прикро» давно набула статусу афоризму, стала візитною карткою митної служби.

Пам’ятник створив луганський скульптор Віктор Заколюкін. За його словами, він кілька разів бачив кінофільм, придивлявся до рухів Верещагіна, його обличчя, очей, слухав його голос і ще раз переконувався в тому, якою сильною людиною був і сам актор, і його герой. Трагічні й доля митника Верещагіна, і доля актора Луспєкаєва...

Луганськ.