Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні окреслив перші результати реалізації Мирного плану та зміцнення обороноздатності держави.

Глава держави назвав п’ять основних результатів Мирного плану від моменту підписання місяць тому Мінського протоколу.

Перше — ми змогли зупинити по всьому фронту наступ ворога. «Причому не найманців, не бойовиків-терористів, а добре вишколені підрозділи регулярної армії сусідньої країни, — підкреслив П. Порошенко. — По той бік кордону це стало вагомим аргументом на користь миру».

Друге — режим припинення вогню встановлено вздовж значної частини лінії зіткнення. «Кількість жертв серед наших військових значно знизилася, і, на щастя, протягом останніх днів нам вдається не втрачати жодного нашого героя», — відзначив Президент. І пообіцяв, що держава належним чином оцінить мужність і подвиг відважних воїнів, які героїчно тримають оборону Донецького аеропорту і яких назвали «українськими кіборгами».

Третє — звільнення з катівень терористів майже півтори тисячі наших полонених. Президент запевнив, що влада бореться за повернення всіх без винятку затриманих.

Четверте — ми отримали можливість частково здійснити ротацію військових, загоїти рани, відремонтувати пошкоджену та доставити нову техніку в зону АТО. Звести кілька ліній оборонних споруд на Донбасі й надійно прикрити решту української території від розповзання тероризму.

П’яте — у тих містах, селах і районах, над якими знову майорить український прапор, вже панує мир. Там платять зарплати і пенсії. Там є вода, світло, тепло. Там працюють школи, дитячі садки. Там налагоджується нормальне життя. Призначено нових голів обласних адміністрацій Донецької та Луганської областей, перед якими поставлено завдання в повній мірі відновити роботу всіх органів державної влади у кожному звільненому місті та селі.

Подальші кроки у боротьбі за мир, відзначив Президент, — добитися вже найближчими днями повного припинення вогню і розпочати створення буферної зони. Обидві сторони мають відвести важке озброєння як мінімум на 15 кілометрів углиб контрольованих територій і буде утворено 30-кілометровий пояс безпеки.

Ще одним ключовим завданням глава держави назвав встановлення контролю на україно-російському кордоні. Для спостереження за ситуацією на кордоні використовуватимуть безпілотники, які вже надійшли з Австрії та незабаром доставлять із Німеччини та Франції. Буде також збільшено кількість спостерігачів від ОБСЄ до півтори тисячі осіб.

Нинішнього тижня у Мілані, в Італії, має відбутися низка багато- та двосторонніх переговорів, присвячених реалізації Мирного плану. І, зокрема, зустріч Порошенка з Путіним. «Я не маю жодних ілюзій — це будуть непрості переговори. Але я до них готовий», — сказав Президент України.

Вибори до місцевих органів влади окремих районів Донецької та Луганської областей мають відбутися за чинним українським законодавством, які мають бути визнані світовою спільнотою як прозорі та демократичні, наголосив глава держави. «Саме легітимні та чесні вибори до органів місцевої влади можуть стати шляхом до деескалації конфлікту та політичного врегулювання ситуації на Донбасі, — переконаний Петро Порошенко. — Якщо ми доб’ємося повного припинення вогню, виведення російських військ та техніки, встановлення контролю над кордоном, то відкриється зрозумілий і необхідний шлях до політичного врегулювання».

Президент також повідомив про низку кадрових рішень у сфері обороноздатності — створення Комітету з питань розвідки, звільнення керівників Міноборони та Державної прикордонної служби. Глава держави розраховує, що у вівторок, 14 жовтня, на сесії парламенту відбудеться голосування за призначення нового міністра оборони.