Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав Верховний Суд долучитися до обговорення законопроекту про судоустрій та статус суддів, щоб новий закон був сприйнятий народом України. Про це глава уряду заявив під час учорашнього виїзного засідання Кабінету Міністрів, яке відбулося у приміщенні Верховного Суду.
«Нам зараз треба напрацювати такий проект закону, який був би підтриманий парламентом, Президентом, та, найголовніше, щоб він був сприйнятий народом України», — сказав А. Яценюк.
Цей законопроект, зокрема, передбачає повернення повноважень Верховному Суду України, ліквідацію господарських та адміністративних судів, забезпечення гарантованого доступу до правосуддя та критерії перевірки суддів. «Як Прем’єр-міністр, я сповідую ідею, щоб у тому числі й через зміни до Конституції об’єднати господарські і адміністративні суди під вертикаллю судів загальної юрисдикції, де Верховний Суд України був би основним інститутом судової гілки влади», — наголосив А. Яценюк.
Глава уряду висловив сподівання, що новий склад парламенту поверне Верховному Суду всі повноваження вищої судової інстанції та повноваження з розгляду касаційних справ. «Основним елементом справжньої судової реформи в країні повинно бути відновлення повноважень Верховного Суду України і право громадянина на доступ до Верховного Суду України, право громадянина на касаційне оскарження через Верховний Суд України відповідного рішення», — підкреслив він.
Також уряд вважає за необхідне повернути Верховному Суду право узагальнення судової практики та надання роз’яснень судам нижчого рівня щодо застосування тих чи інших норм законів.
Одним із ключових моментів також має стати забезпечення гарантованого доступу до правосуддя, щоб громадянин міг прийти до суду, подати заяву і щоб цю заяву було розглянуто. Бо сьогодні дуже часто людина подає заяву до суду, але її повертають на підставі того, що справа не підсудна цій судовій інстанції. «В законопроекті ми пропонуємо, щоб сам суд відправляв позовну заяву до належного суду. Щоб допомогти людині, щоб вона не витрачала гроші на адвокатів та не витрачала час», — сказав А. Яценюк.
З метою забезпечення відкритості та прозорості розгляду справ уряд пропонує передбачити обов’язковість не тільки аудіо-, а й відеозапису судового процесу.
Окрім запровадження конкурсного добору на займання вакантних посад суддів, законопроектом також пропонуються критерії перевірки судді на доброчесність. «Переконаний, що буде правильно, якщо завтра парламентом буде прийнято антикорупційний пакет, внесений Президентом і урядом, який передбачає декларування доходів і витрат і доступ до публічної інформації по кожній декларації, і якщо аналогічна процедура буде розповсюджуватися на суддю. Це так само дає додатковий рівень довіри для судової гілки влади», — сказав А. Яценюк.
Щоб уникнути політичного тиску на суди, уряд пропонує збільшити повноваження суддівського самоврядування, в тому числі щодо бюджетного фінансування судової системи. «Незалежність джерел фінансування і необхідне покриття витрат для судової гілки влади є додатковим елементом незалежності судової гілки влади загалом», — вважає прем’єр.
Законопроект передбачає створення на базі Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії єдиного органу, який би виконував конституційну функцію контролю за суддями, призначення суддів, діяльності судової системи та захисту від політичного тиску на судову гілку влади.
Прем’єр також висловив переконання, що 14 жовтня Верховна Рада ухвалить нову редакцію закону про прокуратуру та нарешті позбавить органи прокуратури функції загального нагляду. «Це треба було зробити 18 років тому», — зазначив А. Яценюк та наголосив, що прокуратура не повинна втручатися в цивільне життя, здійснювати функцію загального нагляду по відношенню до громадян, бізнесу, адже це тягне за собою тільки корупційну складову. «Сподіваюся, члени парламенту підтримають відповідні зміни і нарешті українська Конституція і український закон про прокуратуру відповідатимуть загальним стандартам Європейського Союзу», — наголосив прем’єр.
Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк у свою чергу зазначив, що судова система має бути простою та доступною, а судові процедури — зрозумілими громадянам. «Запропонована модель судової системи є громіздкою, малодоступною та малоефективною. Тоді як судова система має бути простою і доступною, а судові процедури — зрозумілими громадянам», — підкреслив Голова Верховного Суду.
 
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА