Громадське обговорення проекту нової редакції Митного кодексу України відбулося на слуханнях у Комітеті з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

Відкриваючи захід, голова комітету Віталій Хомутиннік, зокрема, зазначив, що чинний Митний кодекс був прийнятий Верховною Радою у липні 2002 року. За цей час у правовому регулюванні митної справи в нашій державі та й у світі сталися суттєві зміни. Тому, наголосив В. Хомутиннік, виникла необхідність внесення системних змін до Митного кодексу України, щоб він відповідав як нормам митного законодавства ЄС та положенням міжнародних договорів, до яких приєдналася Україна, так і потребам сьогодення.

При комітеті було створено робочу групу, до складу якої увійшли народні депутати, представники Кабінету Міністрів, ряду центральних органів виконавчої влади, громадських організацій. До роботи над проектом нової редакції Митного кодексу були також запрошені експерти міжнародних інституцій.

Результатом цієї роботи став проект закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України (реєстр. № 8130-Д), який прийнято парламентом у першому читанні.

За словами В. Хомутинніка, у цьому проекті «вирішено проблему вдосконалення законодавчого врегулювання найбільш важливих питань митної справи». Зокрема, документ містить вичерпний перелік документів, які надаються митним органам для здійснення митного контролю; та скорочено строк митного оформлення товарів. Значну увагу в проекті приділено впровадженню електронного декларування та інформаційних технологій в митній справі.

Голова комітету наголосив, що законопроектом пропонується обмежити можливість проведення безпідставних переоглядів товарів та чітко визначено порядок проведення митними органами документальних перевірок на підприємствах (пост-аудит).

На засіданні зазначалося також, що передбачається спростити та лібералізувати процедури митного контролю товарів й особистих речей, що переміщуються через митний кордон України фізичними особами, контроль за правильністю визначення митної вартості товарів тощо.

На слуханнях зазначалося також, що вперше на законодавчому рівні врегульовано питання, пов’язані із забезпеченням сплати митних платежів (на сьогодні вони регулюються підзаконними нормативно-правовими актами); значно скорочено, порівняно з чинним Митним кодексом, перелік видів порушень митних правил та переглянуто види стягнень, які застосовуються за їх вчинення, тощо.

Учасники слухань висловили низку пропозицій до проекту, які будуть узагальнені та враховані під час підготовки таблиці поправок до другого читання.

        Довідково

У 2002 році Україна приєдналася до Міжнародної конвенції про узгодження умов проведення контролю вантажів на кордонах, у 2004 році — до Конвенції про тимчасове ввезення (Стамбульська конвенція), у 2006-му — до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур (Кіотська конвенція), у 2005 році Всесвітньою митною організацією прийнято Рамкові стандарти безпеки та полегшення світової торгівлі.

Інформаційне управління Верховної Ради.