20 червня 2011 року на сторінках інтернет-видання «Українська правда» був розміщений коментар Миколи Неділька, адвоката екс-майора Мельниченка, з приводу інформації про можливість поновлення кримінальної справи щодо його клієнта за фактом незаконного прослуховування робочого кабінету екс-президента Кучми.
У своєму коментарі адвокат Неділько висловив переконання у наявності змови між командами Кучми і Литвина у спробі уникнути обвинувачень екс-президента та нинішнього Голови Верховної Ради в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.
«Голос України» звернувся до опонента Миколи Неділька у цивільній справі за позовом В. М. Литвина про захист честі, гідності та ділової репутації, адвоката Сергія Мостовенка, з проханням висловити свою думку з приводу зроблених представником Мельниченка заяв.
«Адвокат Неділько забув, що не можна переходити межу дозволеного, адже його висловлювання все більше набувають обвинувального характеру та стають віддзеркаленням висловів його клієнта», — таким був коментар Сергія Мостовенка на обвинувальні заяви адвоката екс-майора Мельниченка.
Кожен адвокат перед отриманням свідоцтва про право займатися адвокатською діяльністю урочисто складає присягу адвоката України, відповідно до якої зобов’язується у своїй професійній діяльності суворо додержувати законодавства України, міжнародних актів про права і свободи людини, правил адвокатської етики.
Натомість, замість того, щоб займатись своєю професійною діяльністю та захищати інтереси свого клієнта виключно у цивільному процесі та не порушуючи при цьому прав інших осіб, адвокат Неділько дозволяє собі від власного імені висловлювати відверті обвинувачення у причетності В. М. Литвина до тяжких злочинів, ігноруючи при цьому норми Конституції України щодо неприйнятності подібних звинувачень без наявності обвинувального вироку щодо нього.
Такого в практиці адвокатів ніколи не було. Якщо це не підставна фігура, то чи не забагато взяв на себе маловідомий адвокат з Василькова Неділько, коли відкрито висловлює переконання у наявності в Генеральній прокуратурі даних про причетність Литвина до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, що нібито дає підстави для порушення стосовно глави парламенту окремої кримінальної справи чи притягнення його як обвинуваченого у вже порушеній кримінальній справі за фактом вбивства журналіста.
«Дуже прикро спостерігати за тим, як людина з адвокатським посвідченням починає втрачати своє професійне обличчя, опускаючись до відверто блюзнірських коментарів на кшталт «гарний Мельниченко — це мертвий Мельниченко», приписуючи подібну думку моєму клієнту», — коментує п. Мостовенко.
На думку представника Литвина, така поведінка адвоката Неділька є підставою для розгляду кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури питання про притягнення його до дисциплінарної відповідальності за порушення правил адвокатської етики.
З цим ми звертаємось до голови Вищої кваліфікаційної комісії адвокатів при Кабінеті Міністрів України Володимира Івановича Висоцького: чи дозволено використовувати статус адвоката у звинуваченні державної людини і яку відповідальність має нести такий «новатор» в адвокатурі?