У Художньому музеї Луцька триває виставка картин відомого литовського художника Артураса Слапшиса «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського», присвячена 585-річчю з’їзду європейських монархів у місті над Стиром.

Розпочався захід урочистою зустріччю гостей, про появу яких сповіщав луцький кликун. Рицарі та дами були в середньовічному вбранні. У залах Художнього музею, спорудженого, до речі, в XVІ столітті на фундаментах давнього княжого палацу, відбулася зустріч відразу двох князів Дмитрія-Любарта Гедеміновича та Вітовта Великого. Актори Волинського академічного обласного музично-драматичного театру подарували учасникам заходу тематичну постановку, присвячену подіям початку XV століття. Відчути тогочасну атмосферу допомагав ансамбль старовинної музики «Львівські менестрелі».

— Українці ще у ті давні часи заявили про наміри жити у мирі й співдружності з європейськими народами, — сказав, вітаючи авторів, організаторів та гостей виставки, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. — Минули століття, кордони України знову в небезпеці. І ми знову відчуваємо могутню підтримку дружнього нам литовського народу.

Волинська область.

На знімку: князь Любарт зачитує грамоту про вступ на Луцький престол.

Фото автора.