Недостатнє охоплення дошкільною освітою дітей і переповненість груп через брак місць у дитсадках — нагальна проблема для Києва. Така ситуація не задовольняє ні батьків, ні міську владу. Тому КМДА повертає столиці роздані колись районними адміністраціями приміщення, деякі з них уже перепрофільовано.
Що плановано зробити та якою є позиція щодо цього депутатського корпусу Київради, розповів голова фракції Партії регіонів у столичному представницькому органі Олексій ОМЕЛЬЯНЕНКО.
— Нині, якщо батьки хочуть, щоб їхні малюки відвідували дошкільний заклад, то мають подбати про це заздалегідь: відразу після їх народження займати чергу, оскільки чекати доведеться два-три роки. Чому так сталося?
— Справді, проблема невідповідності соціальних замовлень і наявної мережі дошкільних навчальних закладів у Києві впродовж останніх років загострилася. Якщо 2006 року їх завантаженість у розрахунку на 100 місць становила 99 дітей, то 2011-го — 110—115. Із 679 таких закладів малюки відвідують лише 567. Решта 112 пристосовані під інші установи. Свого часу, коли в столиці була низька народжуваність, їх викуплено, приватизовано чи передано в оренду. Нині — інша тенденція. Тому необхідно використати за призначенням усі 112 садочків, які перестали функціонувати.
— Столична виконавча влада вже зробила певні кроки, щоб розв’язати проблему?
— Так, КМДА значно посилила увагу до проблем дошкільної освіти. Реалізовується програма з відновлення дошкільних навчальних закладів, які впродовж тривалого часу не працювали. Приміром, 2010 року відновлено роботу двох з них — № 434, що на вулиці Салютній, 23-а, та № 320 на Саратовській, 41. Вони прийняли майже 300 малюків. Цього року плановано відкрити ще низку таких закладів.
— Які пропозиції висловлюють депутати Київради?
— Фракція Партії регіонів однією з перших привернула увагу громади до цієї проблеми. Ми підготували відповідний проект рішення Київради «Про створення тимчасової контрольної комісії з питань відновлення роботи дошкільних навчальних закладів Києва за прямим призначенням». Її завдання — розробка механізму відновлення роботи дитсадків, переданих в оренду. Але з орендарями укладено договори, тож їх розірвання в односторонньому порядку призведе до небажаних наслідків. Щоб уникнути цього, до роботи залучені фахівці головних управлінь освіти та науки, комунальної власності міста та інші.
Наша мета — до початку нового 2011—2012 навчального року відновити у Києві роботу якнайбільше дитсадків. З тим, щоб їх могли відвідувати не менш як 1500 малюків.
Інтерв’ю узяв Олександр ПОШТАР.