КМДА оприлюднила інформацію: «2012 року Київ відзначить ювілей — 1530 років з дня його заснування. Глава адміністрації Олександр Попов доручив управлінням і профільним заступникам розпочати планування святкування Дня Києва».
Сам градоначальник щодо цієї події сказав так: «Київ — не лише столиця України, це — колиска східнослов’янської культури. Ми повинні на європейському рівні організувати програму святкування і прийняти гостей, які приїдуть до нас наступного року. Крім того, потрібно розробити відповідні спонсорські пакети та активізувати роботу зі спонсорами».
Якщо навіть робити скидку на те, що голова КМДА з нагоди події мав щось таке сказати, то однак його пасаж викликає не лише низку запитань, а й звичайне обивательське роздратування: про що, власне, йдеться? Про те, що гостей, групами, як у пріснопам’ятні радянські часи — з «Інтуриста» проведуть визначеними «нагорі» маршрутами і вони не помітять роздерибанених київських тротуарів, куп бляшанок, пластикових пляшок, використаного разового посуду на місцях, де мали б бути урни для сміття? А також відсутності інформаційних центрів, де можна розпитати, як доїхати або дійти до потрібного визначного чи історичного місця? Ба, навіть просто карт столиці бодай на вокзалах, станціях метро, не кажучи про зупинки наземного громадського транспорту, — немає, а також убиралень, які знайдете хіба що в центрі Києва.
Коли ж гості забажають дістатися трамваєм, тролейбусом чи автобусом будь-якої точки мегаполісу, то на них і в цьому разі чекає неабияке випробування. Жодної інформації про поїздку у салонах не отримаєте, бо на інформаційних табло, якщо вони є, «біжить» рядок реклами торговельних підприємств, водії зупинок не повідомляють, а кондуктори дуже рідко реагують навіть на прохання пасажирів пояснити, де їм зійти чи пересісти. Про знання будь-якої іноземної, передовсім англійської, навіть на найпростішому рівні годі говорити. Це, якщо йдеться про зарубіжних туристів, для котрих такі послуги — звична частина їхнього життя.
Керівники міста часто, як заклинання, повторюють для нас твердження, що Київ — європейська столиця. Та годі вже! Яка Європа, коли навіть Хрещатик узимку та влітку потопає у смітті та бруді! Громадський транспорт, якщо виїхати за радіус центру, — обідраний, застарілий, а найбільше — немитий. Тож досі актуальна   репліка професора Преображенського із «Собачого серця» Михайла Булгакова: «Так, революція, але навіщо ж повз унітаз п.....?»
Тим часом керівники КМДА готують програму, щоб «на європейському рівні» зустріти гостей. Мрійники ви наші столичні, може, спочатку потрібно взяти в руки швабри та віники?