У середньому за місяць рибодобувні підприємства пропонують севастопольцям близько трьох з половиною тонн морепродуктів: риби, кальмарів, мідій, рапанів. Такі підрахунки зробили фахівці міського управління статистики. Порівнюючи вилов з таким самим періодом минулого року, констатується зменшення обсягів видобутку морепродуктів на три з половиною відсотка.

Чому вилов з кожним роком меншає, про це нещодавно йшлося на нараді в Севастопольському морському рибному порту. Тон розмові задавав спеціально прибулий з інспекцією до міста міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк. За його словами, «на внутрішніх водоймах вилов риби становить 800 грамів на душу населення. І при цьому ціна на вітчизняну рибу вища, ніж на ту, що виловлена в океані». Микола Присяжнюк попередив присутніх: «Зараз проходить узгодження закон «Про рибне господарство». Якщо нам удасться внести в нього низку програмних рішень, регламентувати розвиток рибного господарства буде простіше. Але головне, щоб цей закон виконували. На моє велике розчарування, не всі ті, хто приймають закони, навіть знають їхній зміст».

Картину, змальовану міністром, доповнив його перший заступник Микола Безуглий: «Президент України поставив завдання до 2015 року довести річне споживання риби до 22 кілограмів на одного мешканця країни. На сьогодні маємо 14 кілограмів».

Севастополь.

На знімку: балаклавські рибалки допомагають державі виконувати продовольчу програму.

Фото із архіву автора.