Такого Буковина не бачила давно. На 70-ліття славного буковинця, актора світового рівня Івана Миколайчука, що збіглося зі святом Івана Сучавського, у всіх буковинських селах від Чернівців до Чорториї —рідного села митця, люди одягли національні строї і вийшли на вулиці та майдани. Уздовж дороги накривали щедрі столи, усюди грали троїсті музики, співали та танцювали сільські аматори. Так земляки Миколайчука втілили одну його мрію. «Як забагатію, — колись сказав Іван, — неодмінно накрию столи від Чернівців до Чорториї, аби люди співали, веселилися».
Величезний натовп зібрався коло Іванової хати у Чорториї. Фестиваль «На гостини до Івана» готували півроку, але ніхто не сподівався, що він вразить навіть київських гостей, звиклих до велелюддя. Забувши про проблеми сьогодення, люди шанували Івана, його дружину Марію, сестру Фросину й одягнених у вишиванки представників буковинської влади.
«Доброго дня, мої рідні люди. Я щаслива, що стою біля цієї хати, бо тут жила велика родина, і вона для мене найдорожча, — призналася народна артистка України, дружина митця Марія Миколайчук. Вона подякувала всім, хто прийшов ушанувати пам’ять Івана, і побажала здоров’я, радості та жити, як у раю. «Бо для мене Чортория — це не село, це рай», — сказала пані Марія.
Щемними словами згадувала брата старша сестра Фросина. Чарівного забарвлення надали зібранню чудові співи тріо «Золоті ключі», яке свого часу пустив у світ сам Іван Миколайчук. Голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв відзначив, що сьогодні Кіцманщина і Чернівці, Львів, Київ — власне Україна відзначають ювілей свого Білого Птаха. За словами обласного очільника, Чернівецька область — найменша, але вона дала чи не найбільшу плеяду великих літераторів, акторів, співаків, художників, композиторів. Буковина вдячна своєму вірному синові й може віддячити за його щиру любов до своєї землі своїм розквітом, вона стала краєм, де варто жити.
Подією на святі стало спецпогашення конверта із зображенням садиби-музею Миколайчука. «Конверт гасять спеціальним штемпелем, який діє лише один день. Його зображення буде надіслано майже по всьому світові. Це загальноприйнята процедура «Укрпошти», що є атрибутом визначних подій», — пояснив директор Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» Ярослав Цюпак.
У Чернівцях на Театральній площі встановили пам’ятний знак, що має форму крил (на знімку ліворуч). Його з ініціативи Буковинського земляцтва та друзів кіномитця створили скульптори зі Львова, Кам’янця-Подільського та Моринців. Крилатий образ наскрізний у житті і творчості митця — крила білого птаха з чорною ознакою, крила лебединої зграї з «Вавилона-ХХ», крила лебедів, що оселилися на озері в Чорториї. На пір’їнах цих «духовних крил» написано назви творів, до яких митець доклав душу.
А ввечері на сцені Чернівецького обласного муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської відбулася прем’єра вистави «Тисяча снопів вітру» — хроніка життя Івана Миколайчука.
Фото Петра ГОНЧАРА.